Η Ρωσία θα φιλοξενήσει την Παρασκευή μια διεθνή συνάντηση με θέμα την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στη Μόσχα θα συμμετάσχουν ειδικοί από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Συρία, τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), είπε ο υφυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Ρωσίας».

Η Συρία συμφώνησε να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιό της αποδεχόμενη την πρόταση της Ρωσίας ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση στη χώρα μετά την πολύνεκρη επίθεση με το νευροτοξικό αέριο σαρίν που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού, για την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν υπεύθυνη την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Με βάση το σχέδιο που εγκρίθηκε από τον ΟΑΧΟ τον περασμένο μήνα τα πιο επικίνδυνα χημικά θα πρέπει να μεταφερθούν εκτός της χώρας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και να καταστραφούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Όλα τα υπόλοιπα δηλωμένα χημικά όπλα πρέπει να καταστραφούν έως τις 30 Ιουνίου.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία εντός του συμφωνημένου χρονικού πλαισίου, δηλαδή εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους», είπε ο Ριάμπκοφ.

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία έστειλε στη Συρία φορτηγά και θωρακισμένα οχήματα για να μεταφέρουν επικίνδυνα τοξικά στο λιμάνι της Λαττάκειας απ’ όπου θα φορτωθούν σε πλοία και θα μεταφερθούν μακριά από τις εμπόλεμες ζώνες.