Για το αμερικανικό περιοδικό «The Advocate» που είναι από τα πρώτα της ομοφυλόφιλης κοινότητας στη χώρα, ο πάπας Φραγκίσκος είναι το «πρόσωπο της χρονιάς του 2013».

Το χαμογελαστό πρόσωπο του ποντίφικα εμφανίζεται στο πρωτοσέλιδο του τεύχους του Δεκεμβρίου, με τα λόγια του πάπα σε εισαγωγικά «Αν κάποιος είναι γκέι και ψάχνει τον Κύριο με καλή πίστη, ποιος είμαι εγώ για να τον κρίνω;».

Στο εξώφυλλο, στο μάγουλο του αργεντινού πάπα υπάρχει η φράση «ΝΟΗ8» που μεταφράζεται ως «όχι μίσος».

Στη διαδικτυακή έκδοσή του, το περιοδικό αναφέρει πως «το πιο σημαίνων πρόσωπο του 2013» για τη ζωή των λεσβιών, των γκέι, των αμφιφυλόφιλων και των τρανς, «δεν επιλέχθηκε μεταξύ των προσωπικοτήτων που μάχονται για τα νόμιμα δικαιώματά μας, αλλά από την πνευματική σύγκρουση μας»

«Ο πάπας Φραγκίσκος, είναι ο ηγέτης 1,2 δισεκατομμυρίων καθολικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Είτε αρέσει είτε όχι, τα λεγόμενά του κάνουν τη διαφορά» γράφει το περιοδικό που καταλήγει αναφέροντας πως:

«Ακόμα, ο πάπας δεν έχει αναφέρει τω πώς η καθολική εκκλησία θα αντιμετωπίσει τους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων, αλλά αυτό που λέει για την κοινότητά μας, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για συζήτηση στο εσωτερικό της εκκλησίας του».