Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται, σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες θα καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την Ε.Ε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, την πρώτη μέρα της συνεδρίασης θα ενημερωθούν εν συντομία για την έκθεση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον για το έργο της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) και στη συνέχεια θα συζητήσουν για τις εστίες κρίσης, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στην Ουκρανία.

Αύριο, Τρίτη, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η κ. Άστον θα υποβάλει λεπτομερή έκθεση για την πρόοδο στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινας και θα τους προτείνει υιοθέτηση του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Ενόψει της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων χωρίς αναβολή.

Αν και στον τελευταίο γύρο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, την περασμένη Παρασκευή, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών στο δικαστικό σύστημα, στο Βελιγράδι αναμένουν η κ. Άστον να υποβάλει θετική έκθεση.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς αναμένει θετική απάντηση από τις Βρυξέλλες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων Σερβίας-ΕΕ. «Αναμένω θετική απάντηση και θα απογοητευόμουν αν η απόφαση είναι διαφορετική» δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς.

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Μπράνκο Ρούζιτς, υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

«Με δεδομένη την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών, μπορούμε να αναμένουμε η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη Σερβίας – ΕΕ να διεξαχθεί στις 20 Δεκεμβρίου, κάτι που είναι λιγότερο πιθανό, αλλά οπωσδήποτε στις 21 Ιανουαρίου» σημείωσε ο κ. Ρούζιτς.

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε τον Ιούνιο η διακυβερνητική διάσκεψη να αρχίσει το αργότερο τον Ιανουάριο του 2014.

Η επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ, Τάνια Μίστσεβιτς αναμένει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να υποβάλει στο Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ έκθεση με θετική αξιολόγηση και πρόσθεσε ότι η Σερβία είναι έτοιμη για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο.

Η απόφαση του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ επίσημα θα ανακοινωθεί την Τρίτη και θα επικυρωθεί από τους υπουργούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες στις 19 και 20 Δεκεμβρίου.