Τρεις εργαζόμενούς της απέλυσε η Amazon.com Inc, εργαζόμενοι που άσκησαν κριτική στην αντίδραση της εταιρίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι απολύσεις έγιναν για παραβιάσεις των κανόνων που εφαρμόζονται στους χώρους εργασίας, προκαλώντας σκληρή κριτική από τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, αλλά και μία ένωση εργαζομένων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η εταιρία απέλυσε την Παρασκευή τη Μάρεν Κόστα και την Έμιλι Κάνιγχαμ γι’ αυτό που η ίδια χαρακτήρισε παραβιάσεις εσωτερικών πολιτικών της Amazon, χωρίς ωστόσο, να προσδιορίσει ποιες ήταν οι παραβιάσεις.

Η Amazon ανακοίνωσε ότι απέλυσε και τον Μπασίρ Μοχάμεντ που εργάζονταν σε μία αποθήκη στη Μινεσότα «για απρεπείς εκφράσεις, απρεπή συμπεριφορά, αλλά και παραβίαση των κανόνων τήρησης ασφαλούς απόστασης».

Ο Μοχάμεντ είπε στο BuzzFeed News πως πιστεύει ότι απολύθηκε λόγω του ακτιβιστικού ρόλου του. Οι Κόστα και Κάνιγχαμ είπαν στη Washington Post πως πιστεύουν πως μπήκαν στο στόχαστρο για παρόμοιους λόγους.

Σε ανακοίνωσή της Amazon υποστήριξε πως υποστηρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων να επικρίνουν τον εργοδότη αλλά ο Μοχάμεντ απολύθηκε ως αποτέλεσμα λήψης πειθαρχικών μέτρων για χρήση ακατάλληλης γλώσσας και συμπεριφοράς και παραβίασης των κανόνων τήρησης αποστάσεων. Οι Κόστα και Κάνιγχαμ απολύθηκαν επειδή «παραβίασαν επανειλημμένως τις εσωτερικές πολιτικές» της εταιρείας, σύμφωνα με την Amazon.

Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο έχει ζητήσει από την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πόλης να διεξαγάγει έρευνα για την απόλυση ενός εργαζόμενου από αποθήκη της Amazon.com μετά τη συμμετοχή του σε απεργία.΄Από την πλευρά της, η εταιρία αρνείται ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα και υποστηρίζει ότι απέλυσε τον εργαζόμενο επειδή αυτός έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των άλλων εργαζομένων.