Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας θα καταθέσουν για δεύτερη φορά δεκαέξι κρατίδια της Γερμανίας με στόχο να απαγορευθεί το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD).

Σύμφωνα με τις καταγγελίες το ακροδεξιό κόμμα έχει υιοθετήσει την επιθετική, αντιμεταναστευτική στάση του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ.

Το πολιτικό πρόγραμμα και η ιδεολογία του NPD είναι «ουσιαστικά ίδια με το δόγμα του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος της Γερμανίας», αναφέρουν στο αίτημά τους προς το Συνταγματικό Δικαστήριο τα κρατίδια.

Το NPD ιδρύθηκε το 1964 και αυτή τη στιγμή έχει περίπου 6.000 μέλη. Μια προηγούμενη απόπειρα να απαγορευθεί απέτυχε το 2003. Τότε το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει το σχετικό αίτημα εξαιτίας διαδικαστικού κωλύματος, καθώς υπήρχαν πολλοί πράκτορες των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας σε ανώτερες θέσεις του κόμματος.

Στο τωρινό αίτημα προς το δικαστήριο τα 16 κρατίδια αναφέρουν ότι το NPD ακολουθεί την ίδια ιδεολογία «φυλετικής βιολογίας» που προωθούσε το Τρίτο Ράιχ του Χίτλερ. Επισημαίνουν εξάλλου ότι το ακροδεξιό κόμμα έχει στόχο να υπονομεύσει τις δημοκρατικές αρχές που βρίσκονται στα θεμέλια του γερμανικού κράτους.

Αν απαγορευθεί το NPD, θα πάψει να λαμβάνει κρατική ενίσχυση κάθε χρόνο. Το 2012 το ακροδεξιό κόμμα έλαβε περίπου 1,4 εκατομμύριο ευρώ. Επίσης θα πρέπει να παραδώσει τις έδρες του στα περιφερειακά κοινοβούλια της Σαξονίας και του Μακλεμβούργου-Πομερανίας.

Το NPD κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 1,3%, κάτω από το όριο του 5% που χρειάζεται για να εισέλθει στην ομοσπονδιακή βουλή.

Η προσπάθεια για την απαγόρευσή του γίνεται από την Μπούντεσρατ, την άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου όπου εκπροσωπούνται τα γερμανικά κρατίδια, η οποία αναμένεται να υποβάλει το σχετικό αίτημα αύριο Τρίτη στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η Μπούντεσταγκ, κάτω βουλή, αλλά ούτε και η γερμανική κυβέρνηση συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια απαγόρευσης του ακροδεξιού κόμματος, ενώ πολλοί πολιτικοί έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για την πιθανότητα επιτυχίας της.

«Το NPD είναι κατά τη γνώμη μας ένα αντιδημοκρατικό, ξενοφοβικό, αντισημιτικό κόμμα, αντίθετο στο σύνταγμα. Ένα κόμμα που πρέπει να πολεμήσουμε πολιτικά με αποφασιστικότητα», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενημερώθηκε για την απόφαση της Μπούντεσρατ να υποβάλει νέο αίτημα για την απαγόρευσή του. Υποστήριξε επίσης τα κρατίδια στη συγκέντρωση εγγράφων και με αυτό τον τρόπο βοήθησε στην υποβολή του αιτήματος», υπογράμμισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Όμως «η κυβέρνηση δεν έκρινε απαραίτητο να διατυπώσει και η ίδια επιπλέον αίτημα για την απαγόρευση» του NPD, πρόσθεσε.