Η Γαλλία αποφάσισε να αλλάξει τον πρεσβευτή της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία καθώς ετοιμάζεται να αναπτύξει περίπου χίλιους στρατιώτες στην χώρα αυτή στην οποία επικρατεί χάος, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προτείναμε στις αρχές της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας τον διορισμό ενός νέου πρεσβευτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομάν Ναντάλ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι προτάθηκε η αλλαγή του Σερζ Μισετί, ο οποίος ανέλαβε πρώτη φορά καθήκοντα πρεσβευτή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και βρίσκεται στην χώρα αυτή μόνον για ενάμιση χρόνο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν διευκρίνισε σχετικά με τους λόγους για τους οποίους γίνεται η αλλαγή αυτή, αλλά διπλωματική πηγή σημείωσε ότι οφείλεται «στην αλλαγή των συνθηκών».

Τον Μάρτιο, δύο μήνες μετά την γαλλική επέμβαση στο Μαλί, το Παρίσι είχε αλλάξει και εκεί πρεσβευτή, αντικαθιστώντας τον Κριστιάν Ρουαγιέ με τον Ζιλ Ιμπερσόν.

Το περιοδικό «Jeune Afrique», το οποίο αποκάλυψε στον ιστότοπό του την είδηση για την αλλαγή του πρεσβευτή Μισετί, υπογράμμισε ότι όταν έγινε το πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε ο πρώην πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μποζιζέ, στις 24 Μαρτίου του 2013, ο πρεσβευτής της Γαλλίας είχε «επικριθεί για την ελαφρότητα με την οποία χειρίστηκε τους Γάλλους πολίτες».

Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί το όνομα του αντικαταστάτη του Μισετί.

Αυτός είχε διοριστεί πρεσβευτής τον Μάρτιο του 2012 κατά την προεδρία του Νικολά Σαρκοζί και είχε αναλάβει καθήκοντα τον Μάιο του ίδιου έτους.