Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έθεσε τις «κόκκινες γραμμές» για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, λίγες ώρες πριν από την επανάληψη των συνομιλιών της Γενεύης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στην υπεράσπιση των πυρηνικών δικαιωμάτων του Ιράν, αναφέρθηκε στις «κόκκινες γραμμές» τις οποίες δεν θα ξεπεράσει η ιρανική διαπραγματευτική ομάδα, στις οποίες περιλαμβάνεται το δικαίωμα του εμπλουτισμού ουρανίου στο έδαφός του και η διατήρηση του υπόγειου σταθμού εμπλουτισμού του Φορντό.

Εντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων διεξάγονται εν όψει του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων με το Ιράν στη Γενεύη με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, την ώρα που το Ιράν ζητεί να μην χαθεί η ευκαιρία για τη διευθέτηση της πολυετούς κρίσης, ενώ το Ισραήλ πιέζει τις δυνάμεις της ομάδας 5+1 για σκληρότερη στάση.

Την ώρα που επαναλαμβάνονται σήμερα οι συνομιλίες της Γενεύης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου , έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη της Γαλλίας μετά την επίσκεψη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο Ισραήλ, μεταβαίνει επειγόντως στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι δεν γνωρίζει εάν οι συνομιλίες της Γενεύης θα καταλήξουν σε συμφωνία «αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα», αλλά ζήτησε περισσότερη ευελιξία από το αμερικανικό Κονγκρέσο.

Νωρίτερα, είχε ζητήσει κατά τη διάρκεια συνάντησής του με σημαίνοντες γερουσιαστές να μην ψηφισθεί ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης για να δοθεί μία ευκαιρία για την ειρήνη.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με το Ιράν, η Τεχεράνη θα συνεχίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου ως έχει, θα αποκτήσει νέες συσκευές φυγοκέντρισης και θα αναπτύξει αντιδραστήρα πλουτωνίου στην πόλη Αράκ.

Σε μία ακόμη ένδειξη της βελτίωσης του διεθνούς κλίματος απέναντι στην ιρανική ηγεσία, ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Χάσαν Ροχάνι, την πρώτη εδώ και μία δεκαετία τηλεφωνική συνομιλία Βρετανού πρωθυπουργού με Ιρανό πρόεδρο.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την κρίση στη Συρία και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Βρετανία και το Ιράν.

«Το Ιράν θα υπερασπισθεί σθεναρά τα πυρηνικά του δικαιώματα και θα αρνηθεί κάθε διακριτική μεταχείριση», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος στον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ο Χάσαν Ροχάνι επέμεινε στον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και στην πρόθεση της ιρανικής ηγεσίας να υπερασπισθεί τα πυρηνικά δικαιώματα του Ιράν.

«Η γλώσσα του σεβασμού πρέπει να αντικαταστήσει τη γλώσσα των απειλών και των κυρώσεων», είπε.

Ο Ιρανός πρόεδρος συνομίλησε επίσης με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ζητώντας από το Πεκίνο «να ενεργήσει απέναντι στις υπερβολικές απαιτήσεις ορισμένων χωρών», σε μία αναφορά στην στάση που τήρησε η Γαλλία κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών της Γενεύης, οδηγώντας στη σκλήρυνση των όρων του σχεδίου συμφωνίας, που δεν έγινε τελικά δεκτό από την Τεχεράνη.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος του Ιράν να αναπτύσσει πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς και να προχωρεί σε εμπλουτισμό ουρανίου, όπως προβλέπει η Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT) αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» της Τεχεράνης στις συνομιλίες της Γενεύης και διατυπώθηκε χθες επίσης από τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί και τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ εν όψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων.