Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία άνοιξαν σήμερα στις Βρυξέλλες ένα νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας αυτής, επισημαίνοντας την βούλησή τους να επιταχύνουν την διαδικασία αυτή μετά την διακοπή της για περίπου τρία χρόνια.

«Είναι μια στροφή στις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία έπειτα από ένα κενό 40 μηνών», σημείωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, κατά το πέρας της 10ης συνόδου που ήταν αφιερωμένη στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Ο Μπαγίς και ο Επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση Στέφαν Φίλε άνοιξαν επισήμως το κεφάλαιο 22 που αφορά την περιφερειακή πολιτική.

Το πράσινο φως είχε δοθεί τον Οκτώβριο από τους υπουργούς της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία που προβλεπόταν, λόγω της καταστολής από τις τουρκικές αρχές των μαζικών διαδηλώσεων που είχαν ξεκινήσει από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Ο Φίλε κάλεσε την Άγκυρα να «δεσμευτεί περαιτέρω» για να επιτρέψει το άνοιγμα κι άλλων δύο κεφαλαίων, του 23ου και του 24ου, που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα, την δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.

«Αυτό θα χρειαστεί, ελπίζουμε, λιγότερο από τριάμισι χρόνια», σημείωσε, αναφερόμενος στο χρονικό διάστημα που πέρασε από το άνοιγμα του προηγούμενου κεφαλαίου.

Ο Μπαγίς διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη «για τον γάμο», δηλαδή την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, μολονότι η τουρκική κοινή γνώμη αισθάνεται μια «κόπωση» απέναντι σε αυτήν την ατελείωτη διαδικασία.

«Η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία τουλάχιστον τόσο όσο η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ», σημείωσε.

Ο Τούρκος υπουργός χαιρέτισε ιδιαιτέρως την στάση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ήρε την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις που είχε δημιουργηθεί από τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί.

«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Γαλλία και στην Τουρκία έχουν γίνει ανθηρές», σημείωσε επίσης ο Μπαγίς, εκφράζοντας την ελπίδα ο Ολάντ, ο οποίος αναμένεται προσεχώς στην Άγκυρα, να άρει «την εμπλοκή σε τέσσερα άλλα κεφάλαια».

Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο, όπως και με την Ελλάδα.