Η χθεσινή επίθεση στην Έσση της Γερμανίας με τους 9 νεκρούς οδήγησε το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να ακυρώσει τις προεκλογικές του εκδηλώσεις στο Αμβούργο, όπου θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές την Κυριακή. Η απόφαση του AfD ήρθε μετά την αντίστοιχη απόφαση των άλλων γερμανικών κομμάτων.

Το AfD, που έχει δεχθεί επικρίσεις για την αντιμεταναστευτική του ρητορική, εξήγησε ότι έλαβε την απόφαση αυτή εξαιτίας της «προπαγάνδας των ΜΜΕ» και επειδή εκτίμησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των υποστηρικτών του.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία διαθέτει αυτή τη στιγμή οκτώ έδρες στο κοινοβούλιο του Αμβούργου, σε συνολικά 121.

Βασικός κίνδυνος για τη Γερμανία η ακροδεξιά βία

Η απειλή για την ασφάλεια από την άκρα δεξιά «είναι πολύ αυξημένη στη Γερμανία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ μετά τη ρατσιστική επίθεση.

«Θα ενισχύσουμε την παρακολούθηση ευαίσθητων τόπων, κυρίως των τεμενών. Το έγκλημα στη Χανάου είναι τρομοκρατική επίθεση με ρατσιστικά κίνητρ», όπως και όλων των αεροδρομίων», πρόσθεσε ο Ζέεχοφερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Βερολίνο. Όπως είπε πρόκειται «για την τρίτη ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση σε διάστημα λίγων μηνών».

Η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ από την πλευρά της δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση «θα εξετάσει ενδελεχώς» πώς «εξτρεμιστές» μπορούν να έχουν στην κατοχή τους νόμιμα όπλα, όπως συνέβη στην περίπτωση του Τομπίας Ρ., δράστη της επίθεσης στη Χανάου.

Σύμφωνα με την ίδια, η ακροδεξιά βία αυτή τη στιγμή «αποτελεί τον βασικό κίνδυνο» για τη δημοκρατία στη Γερμανία, όχι απλώς εξαιτίας «του αριθμού» των υπόπτων, αλλά και εξαιτίας της «έντασης» της αποφασιστικότητάς τους.

Ο Τομπίας Ρ. έδρασε μόνος του, όπως και ο δράστης της επίθεσης εναντίον συναγωγής στη Χάλε τον Οκτώβριο, και οι δύο Γερμανοί υπουργοί υπογράμμισαν τη δυσκολία να εντοπίζονται οι ύποπτοι για ακροδεξιές τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Περίπου οι μισοί» από τους ανθρώπους που εξαπέλυσαν επιθέσεις «δεν ήταν γνωστοί στην αστυνομία», υπογράμμισε ο διοικητής της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας Χόλγκερ Μουνχ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το Reuters και το DPA.

Η Γερμανία ενίσχυσε τους ελέγχους που επιβάλλει στα πυροβόλα όπλα, ενώ την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε νέα μέτρα για τον εντοπισμό ακροδεξιών απειλών στο Διαδίκτυο και την πιο αυστηρή τιμωρία τους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.