Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ζήτησε από το Ισραήλ να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» στην κατασκευή νέων ισραηλινών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, έπειτα από συνομιλία της με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

«Ζητάμε από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την κατασκευή οικισμών», δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμπάς.

Οι κατασκευές νέων κατοικιών στους ισραηλινούς οικισμούς που βρίσκονται σε παλαιστινιακά εδάφη αυξήθηκε κατά 70% τον πρώτο τρίμηνο του 2013, όπως αποκάλυψε χθες Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση Ειρήνη Τώρα.

Οι ισραηλινές κατασκευές «έχουν αυξηθεί σημαντικά στις κατεχόμενες περιοχές», κατήγγειλε σήμερα ο Αμπάς, ο οποίος τις χαρακτήρισε «παράνομες».

«Ζητάμε από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις δραστηριότητες αυτές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ, που είναι επικεφαλής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, κατηγόρησε χθες Πέμπτη την ισραηλινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «καταστρέφει τη διαδικασία ειρήνευσης».

Η Μέρκελ επανέλαβε τη δέσμευση της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις ειρήνευσης και σε «μια λύση δύο κρατών».

Ο Αμπάς, που είχε μεταβεί στο Βερολίνο για να ενημερώσει την καγκελάριο για την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών, ευχαρίστησε τη Γερμανία για την οικονομική της υποστήριξη και τον ρόλο της στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι Παλαιστίνιοι «επενδύουν σοβαρά ώστε να έχουν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις». «Πρέπει να δράξουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία», υπογράμμισε απευθυνόμενος στο Ισραήλ.