Ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται σήμερα με έμφαση στην είδηση της μεταβίβασης 19.005 ακινήτων και εκτάσεων από το ιταλικό δημόσιο (υπουργεία και προεδρία της κυβέρνησης) στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι δήμοι της χώρας, θα πρέπει να υποβάλουν ειδική αίτηση για να περιέλθουν τα εν λόγω ακίνητα περιουσιακά στοιχεία στην κυριότητά τους, με τη δέσμευση ότι θα τα χρησιμοποιήσουν για τη μείωση του χρέους.

Με την κίνηση αυτή, σύμφωνα με τους παρατηρητές, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, προσπαθεί να περιορίσει τις αρνητικές αντιδράσεις των δημάρχων, μετά τις πρόσφατες περικοπές που περιέχονται στα έκτακτα οικονομικά μέτρα. Οι δήμοι θα μπορούν να προχωρήσουν στην ενοικίαση, αλλά και στην πώληση της συγκεκριμένης περιουσίας.

Στη «λίστα προς αξιοποίηση» συμπεριλαμβάνονται, πολλά στρατόπεδα (κυρίως στη βόρεια Ιταλία), ιστορικοί φάροι στην Απουλία και κοντά στη Βενετία, ένας κινηματογράφος στο κέντρο της Ρώμης όπως και το μουσείο ετρουσκικής τέχνης της ιταλικής πρωτεύουσας.

Ο κατάλογος είναι, πάντως, ακόμη προσωρινός και η μέχρι τώρα αξία της συγκεκριμένης κρατικής περιουσίας, ξεπερνά τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι Πράσινοι, όμως και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, λένε ότι «με την κίνηση αυτή τίθεται σε κίνδυνο μεγάλο μέρος του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και ανοίγεται ο δρόμος σε μια ύποπτη και απεριόριστη εκμετάλλευση».

Ο δήμαρχος της Ρώμης, Τζάνι Αλεμάνο, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο μεταβίβασης ιδιοκτησίας από την κεντρική εξουσία προς την τοπική αυτοδιοίκηση, δήλωσε ότι «πριν απ΄ όλα θα δοθεί έμφαση στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και της εξυπηρέτησης του πολίτη, και ύστερα θα γίνουν οι όποιες κινήσεις για πώληση περιουσιακών στοιχείων σε ιδιώτες».