Η Τουρκία δεν θα συγκρατηθεί από το «να δώσει ένα μάθημα» στον Χαλιφά Χαφτάρ, τον διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, εάν αυτές συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας, τόνισε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, εκτοξεύοντας απειλές.

«Ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ το έβαλε στα πόδια» από τη Μόσχα, συνέχισε ο Ερντογάν, όταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στον ίδιο και τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σαρατζ δεν οδήγησαν σε εκεχειρία, που θα τερμάτιζε τη σύγκρουση μεταξύ τους που συνεχίζεται εδώ και εννέα μήνες.

«Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τους συγγενείς μας στη Λιβύη» πρόσθεσε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία έχει βαθείς ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής.

Παρά την αποτυχία των συνομιλιών, ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Κυριακή στο Βερολίνο. «Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα στη συνάντηση του Βερολίνου, στην οποία θα συμμετάσχουν στο πλευρό της Τουρκίας η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» δήλωσε.

Ο Ερντογάν υποστήριξε εξάλλου πως ο στρατάρχης Χάφταρ θα είχε κερδίσει τον έλεγχο ολόκληρης της λιβυκής επικράτειας, αν δεν επενέβαινε η Τουρκία, η οποία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα για να υποστηρίξει τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Σάρατζ. «Για να πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα, αν η Τουρκία δεν είχε επέμβει, ο πραξικοπηματίας Χάφταρ θα είχε καταλάβει ολόκληρη τη χώρα και όλος ο λιβυκός λαός θα ήταν θύμα των διώξεών του», υποστήριξε.

Οι συνομιλίες στη Μόσχα

Οι συνομιλίες στη Μόσχα, που είχαν στόχο συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ήταν άκαρπες. Ο διοικητής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ έφυγε από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει το κείμενο που είχε ήδη μονογράψει ο Σάρατζ, όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι ο Χάφταρ ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετήσει το κείμενο αλλά τελικά εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να το υπογράψει.

Τα στρατεύματα των δύο πλευρών εμπλέκονται σε φονικές μάχες προ των πυλών της Τρίπολης τους τελευταίους εννέα μήνες, αφότου ο Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, διέταξε τους άνδρες του να αρχίσουν επιχείρηση για να κυριεύσουν την Τρίπολη, πρωτεύουσα της χώρας και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.