Τριήμερο εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί στον Νίγηρα μετά την επίθεση ισλαμιστών ανταρτών εναντίον βάσης στην Τσινεγκοντάρ κοντά στα σύνορα με το Μαλί την Πέμπτη που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 89 στρατιώτες.

Ο Νίγηρας υπέστη τη χειρότερη επίθεση στην Ιστορία του, με το υπουργείο Άμυνας της χώρας να αναθεωρεί χθες Κυριακή προς τα πάνω τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών σε 89.

«Μετά την καταμέτρηση ο απολογισμός ορίζεται ως εξής. Από τη δική μας πλευρά: 89 νεκροί. Από την πλευρά των εχθρών: 77 νεκροί», δήλωσε χθες Κυριακή το βράδυ στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Ζακαρία Αμπντουλραχμάν εκπρόσωπος της κυβέρνησης όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινωθεί την Πέμπτη έκανε λόγο για 25 στρατιώτες νεκρούς και 63 «τρομοκράτες».

Η επίθεση αυτή είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στον Νίγηρα μετά την επανέναρξη της δράσης των τζιχαντιστών το 2015 και έπειτα από αυτή στην Ινάτες, μια πόλη που βρίσκεται στην ίδια επαρχία με την Τσινεγκοντάρ, στις 10 Δεκεμβρίου 2019 η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 71 στρατιώτες.

Την ευθύνη για την επίθεση της 10ης Δεκεμβρίου είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Ο τρόπος δράσης και στις δύο επιθέσεις ήταν ίδιος, με τους τζιχαντιστές να χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες και οχήματα μεταφοράς του στρατού και στη συνέχεια να φεύγουν προς το Μαλί.

Εξάλλου σήμερα πρόκειται να διεξαχθεί στο Πο, στη νοτιοδυτική Γαλλία, σύνοδος κορυφής με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τη συμμετοχή των πέντε χωρών της G5- Σάχελ (Μπουρκίνα Φάσο, Μαλί, Μαυριτανία, Νίγηρας, Τσαντ).

Στόχος της συνόδου κορυφής είναι να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των χωρών της περιοχής και να βρεθεί ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των τζιχαντιστικών ομάδων.

Η σύνοδος αναβλήθηκε τον Δεκέμβριο κυρίως εξαιτίας της επίθεσης στην Ινάτες.

Σε όλη την περιοχή του Σάχελ -και κυρίως στο Μαλί, τον Νίγηρα και τη Μπουρκίνα Φάσο- έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό οι επιθέσεις των ισλαμιστών παρά την ενίσχυση των τοπικών στρατών και την παρουσία 4.500 Γάλλων στρατιωτών.

Η επίθεση της Πέμπτης ήταν η πρώτη εναντίον του στρατοπέδου Τσινεγκοντάρ, ένα χωριό του Νίγηρα που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Μαλί στην επαρχία Τιλαμπέρι όπου οι τζιχαντιστικές επιθέσεις είναι συχνές.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί στην περιοχή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των τζιχαντιστών.

Οι αρχές στην Τιλαμπέρι αποφάσισαν επίσης «να απαγορεύσουν την κυκλοφορία μοτοσικλετών τόσο την ημέρα όσο και τη νύκτα» σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένης της ομώνυμης πόλης.

Στις 25 Δεκεμβρίου 14 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε «τρομοκρατική» επίθεση στην πόλη Σανάμ, της ίδιας επαρχίας.