Ένας Βρετανός απεσταλμένος στην Τεχεράνη τέθηκε υπό κράτηση για αρκετές ώρες μπροστά από το πανεπιστήμιο Αμίρ Καμπίρ για υποκίνηση αντικυβερνητικών διαδηλωτών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim με έδρα την Τεχεράνη.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Τεχεράνη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των ανώτατων αρχών της χώρας, μετά την παραδοχή των ισχυρών Φρουρών της Επανάστασης ότι κατέρριψαν ένα επιβατηγό αεροσκάφος με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες.

Το Ιράν δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός του κατέρριψε εξαιτίας ενός «ολέθριου λάθους» ένα ουκρανικό αεροσκάφος σκοτώνοντας και τους 176 ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό, λέγοντας ότι η αεράμυνά του εκτόξευσε πύραυλο κατά λάθος ενώ βρισκόταν σε επιφυλακή μετά τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

Επί ημέρες το Ιράν αρνούνταν ότι είχε καταρρίψει το αεροσκάφος, αν και ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε σήμερα πως είχε ενημερώσει τις αρχές για το ακούσιο πυραυλικό πλήγμα την ημέρα που συνέβη.

Ξένες κυβερνήσεις καταδίκασαν την ενέργεια του Ιράν, με την Ουκρανία να απαιτεί αποζημιώσεις και αξιωματούχο των ΗΠΑ να χαρακτηρίζει την κατάρριψη παράτολμη ενέργεια, αν και η Βρετανία δήλωσε πως η παραδοχή της Τεχεράνης είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα και κάλεσε σε αποκλιμάκωση των εντάσεων.