Τουλάχιστον 12 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και τρία μέλη μιας οικογένειας, σκοτώθηκαν το Σάββατο στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν το συριακό καθεστώς και οι Ρώσοι σύμμαχοί του στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τους βομβαρδισμούς αυτούς τραυματίστηκαν άλλοι 36 άνθρωποι και ορισμένοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Η περιοχή αυτή δεν ελέγχεται από το καθεστώς και η εύθραυστη εκεχειρία που κηρύχθηκε στα τέλη Αυγούστου κινδυνεύει τις τελευταίες εβδομάδες από τους συχνούς βομβαρδισμούς και τις συγκρούσεις.

Τα οκτώ από τα θύματα αναφέρθηκαν στην κοινότητα Σαρακέμπ, στο ανατολικό Ιντλίμπ. Τρία μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν στο γειτονικό χωριό Ντέιρ Σάκρι ενώ ένα παιδί έχασε τη ζωή του κοντά στο χωριό Μπαντάμα, από βόμβα που ερρίφθη από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Στην περιοχή αυτή, καθώς και σε τομείς των όμορων επαρχιών του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας, δρουν επίσης πολλές άλλες μικρότερες τζιχαντιστικές ομάδες και οργανώσεις ανταρτών.

Από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου η περιοχή σφυροκοπήθηκε ανελέητα από τον συριακό στρατό, με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Από τους βομβαρδισμούς αυτούς σκοτώθηκαν περίπου χίλιοι άμαχοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και εκτοπίστηκαν περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Παρά την κατάπαυση του πυρός, οι βομβαρδισμοί και οι μάχες –αρχικά σποραδικές– εντάθηκαν πρόσφατα. Τους τέσσερις τελευταίους μήνες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 280 άμαχοι και εκατοντάδες στρατιώτες και μαχητές και από τις δύο πλευρές.