Τέσσερις ύποπτοι για το θάνατο ενός διαδηλωτή, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια μιας αντικυβερνητικής συγκέντρωσης, προφυλακίστηκαν σήμερα στην Τουρκία, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Doğan.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, κρίθηκαν προφυλακιστέοι από δικαστήριο του Εσκίσεχιρ, στη βορειοανατολική Τουρκία. Το θύμα, ο 19χρονος φοιτητής Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ, είχε δεχτεί επίθεση από αγνώστους στις 2 Ιουνίου ενώ συμμετείχε σε μια διαδήλωση. Ο νεαρός τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και πέθανε στις 10 Ιουλίου, αφού παρέμεινε σε κωματώδη κατάσταση επί 38 ημέρες.

Ο εισαγγελέας Ορχάν Τσετινγκιούλ που έχει αναλάβει την υπόθεση είπε ότι οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό ενός ακόμη υπόπτου που, με βάση ένα βίντεο που έχουν στη διάθεσή τους, συμμετείχε επίσης στην επίθεση. Άλλοι τρεις ύποπτοι ανακρίθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στις 31 Μαΐου οι αστυνομικές αρχές της Τουρκίας επενέβησαν για να απομακρύνουν μερικές εκατοντάδες οικολόγους ακτιβιστές από το Πάρκο Γκεζί, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση του χώρου με την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου. Η βίαιη διάλυση της συγκέντρωσης προκάλεσε οργή σε όλη την Τουρκία και μετέτρεψε το κίνημα υπεράσπισης του πάρκου σε μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις σε 80 πόλεις επί τρεις εβδομάδες.