Την εξέταση των κρατουμένων σε εξετάσεις για φυματίωση, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, προβλήματα ψυχικής υγείας και εθισμούς προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διαπιστώνοντας πως οι σωφρονιστικές αρχές στις φυλακές της Ευρώπης δεν κάνουν αρκετές ενέργειες για να παρακολουθούν την υγεία των φυλακισμένων, γεγονός που σημαίνει ότι οι κρατούμενοι είναι πιθανότερο να υποφέρουν από παθήσεις που δεν αντιμετωπίζονται και να αποφυλακίζονται χωρίς επαρκή υποστήριξη.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι τέτοιες παραλείψεις έχουν «υψηλό κόστος» για την ευρύτερη κοινωνία καθώς επιβαρύνουν τις δαπάνες της δημόσιας υγείας.

«Μια ποινή φυλάκισης στερεί την ανθρώπινη ελευθερία. Δεν θα πρέπει να στερεί και την υγεία των κρατουμένων και το δικαίωμά τους στην υγεία» δήλωσε η δρ Μπέντε Μίκελσεν του ευρωπαϊκού παραρτήματος του ΠΟΥ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. «Για να επιτευχθεί η παγκόσμια υγειονομική κάλυψη και η καλύτερη υγεία για όλους, όπως οραματίζεται ο ΠΟΥ, είναι ζωτικής σημασίας να θεωρούνται οι φυλακές ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αλλαγή τρόπου ζωής και τη διασφάλιση ότι κανένας δεν θα εξαιρείται».

Ο ΠΟΥ συνέλεξε στοιχεία από 39 ευρωπαϊκές χώρες που αφορούν την περίοδο 2016-2017 και, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, διαπίστωσε πως «η γενική κατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης για την υγεία των κρατουμένων στις φυλακές είναι κακή».

Σύμφωνα με την έκθεση, η ψυχική υγεία των κρατουμένων είναι ένα σημαντικό θέμα, ειδικά μετά την αποφυλάκισή τους, όταν κινδυνεύουν περισσότερο να αυτοκτονήσουν, να αυτοτραυματιστούν ή να πάρουν υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ο ΠΟΥ είπε ότι αυτό σημαίνει πως η φροντίδα στη μεταβατική περίοδο (από τη φυλακή στην κοινωνία) είναι ζωτικής σημασίας.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 13,5% των θανάτων μέσα στη φυλακή οφείλεται σε αυτοκτονία και ότι το 14% των κρατών της ΕΕ δεν πραγματοποιούν εξετάσεις για σοβαρά ψυχικά νοσήματα κατά την άφιξη των κρατουμένων στη φυλακή. Οι φυλακές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν επίσης ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα υπερπληθυσμού, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την υγεία των κρατουμένων.

Εκτιμάται ότι έξι εκατομμύρια άνθρωποι φυλακίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οκτώ χώρες, μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, αντιμετωπίζουν «σοβαρό πρόβλημα» υπερπληθυσμού, σύμφωνα με μελέτη του 2018 του Συμβουλίου της Ευρώπης.