Υψηλόβαθμος ρώσος αξιωματούχος απέρριψε σήμερα τις έντονες επικρίσεις των ΗΠΑ για την απόφαση της Μόσχας να χορηγήσει προσωρινό πολιτικό άσυλο στον πρώην σύμβουλο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, επέρριψε την ευθύνη για την υπόθεση αυτή στις ΗΠΑ. «Αποκλείοντας όλους τους δρόμους διαφυγής, οι ΗΠΑ δεν άφησαν επιλογή στη Μόσχα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Την ίδια ώρα η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ρωσία Μάικλ Μακφόλ είχε σήμερα συνομιλίες με τον διπλωματικό σύμβουλο του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ για το «νέο καθεστώς» του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έλαβε προσωρινό άσυλο για ένα χρόνο στη Ρωσία.

«Ο Μακφόλ και ο Γιούρι Ουσάκοφ συζήτησαν για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, για την Συρία, το εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το νέο καθεστώς του κ. Σνόουντεν», ανακοίνωσε η πρεσβεία μέσω Twitter.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν βαθιά απογοήτευση για την απόφαση της Μόσχας να χορηγήσει άσυλο για ένα έτος στον Σνόουντεν, «η οποία μπορεί να βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες». Ο εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν σχετικά με το αν θα πραγματοποιηθεί μια διμερής σύνοδος κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ, η οποία προβλεπόταν να διεξαχθεί στην Μόσχα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Σνόουντεν κατηγορείται για κατασκοπεία στις ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον ζητεί την έκδοσή του.

Όλα πάνε καλά όσον αφορά τον Σνόουντεν», δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Ρώσος δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσέρενα, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, και συνέχισε: «Έχει ήδη αποφασίσει που θα πάει να ζήσει, όλα πάνε καλά».