Ελεύθερος αφέθηκε ο 52χρονος οδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας στην Ισπανία,Φρανσίσκο Γκαρθόν, εν αναμονή της δίκης του, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία.

Ο 52χρονος είχε τεθεί υπό κράτηση από την Πέμπτη, ενώ κατηγορείται ότι οδηγούσε την αμαξοστοιχία με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη του επιτρεπόμενου ορίου. Ο μηχανοδηγός κατηγορείται επίσης «για τις ανθρωποκτονίες 79 ατόμων καθώς και για άλλες παραβάσεις οι οποίες προκάλεσαν σωματικές βλάβες σε επιβάτες της αμαξοστοιχίας», δήλωσε ο δικαστής Λουίς Αλάεζ.

Σε μία κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση, η οποία πραγματοποιήθηκε ενώπιον του δικαστή Αλάεζ, ο Γκαρθόν παραδέχτηκε ότι είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για στιγμιαίο λάθος, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γκαρθόν αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος υπό όρους, οι οποίοι συμπεριλάμβαναν την τακτική παρουσία του στο δικαστήριο, την παράδοση του διαβατηρίου του και την απαγόρευση να οδηγήσει ξανά αμαξοστοιχία.

Καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές -ο κρατικός σιδηροδρομικός φορέας Renfe, η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία ADIF καθώς και δύο ασφαλιστικές εταιρείες- δεν ζήτησαν τη φυλάκιση του Γκαρθόν εν αναμονή της δίκης, αφού, όπως υποστήριξαν, δεν θεωρείται ύποπτος φυγής, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Την Τετάρτη, ο σιδηροδρομικός συρμός, ο οποίος αποτελούνταν από 8 βαγόνια, εκτροχιάστηκε και προσέκρουσε με μεγάλη ταχύτητα σε τοίχο. Ορισμένα από τα βαγόνια τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ η πρόσκρουση ήταν τόσο ισχυρή που ένα από τα βαγόνια πετάχτηκε επάνω σε ένα ανάχωμα.

Ο αριθμός των νεκρών, μέχρι στιγμής έχει ανέλθει στα 79 άτομα, με τελευταίο θύμα μία γυναίκα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εβδομήντα ακόμα άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι 22 από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.