Δεκατέσσερις σιίτες οδηγούς φορτηγών σκότωσαν ένοπλοι σε σημείο ελέγχου, στο βόρειο Ιράκ, προσθέτοντας άλλο ένα αιματηρό επεισόδιο στη διαδογματική βία που συγκλονίζει τη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Περίπου 40 άνδρες, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν στρατιωτικές στολές, έλεγξαν τις ταυτότητες των οδηγών και έβαλαν στο στόχαστρο τους σιίτες, αφού άφησαν να περάσουν οι σουνίτες, όπως υποστήριξε ο Σάλαλ Άμπντελ Μπάμπαν, τοπικός αξιωματούχος της πόλης Τουζ Χουρμάτου, κοντά στο Σουλεϊμάν Μπεκ όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Η ομάδα των ενόπλων, που αποτελείτο συνολικά από 150 άνδρες και η οποία ενδέχεται να συνδέεται με την Αλ Κάιντα, έβαλε επίσης επί τρεις ώρες, με όλμους και ρουκέτες, εναντίον του Σουλεϊμάν Μπεκ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος.

Οι δράστες έστησαν το οδόφραγμα μόλις έπεσε η νύχτα, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από έναν κανονικό σταθμό ελέγχου των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Εκείνη την ώρα πολλοί οδηγοί ξεκινούν τα δρομολόγιά τους καθώς αποφεύγουν να κυκλοφορούν την ημέρα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Ορισμένα από τα φορτηγά, που μετέφεραν τσιμέντο από τη Σουλεϊμανίγια στην Βαγδάτη, εγκαταλείφθηκαν επί τόπου, όμως οι ένοπλοι έκλεψαν τα βυτιοφόρα που μετέφεραν καύσιμα.

Ο Άμπντελ Μπάμπαν υποστήριξε ότι οι εκτελεστές επέλεξαν τα θύματά τους με βάση το όνομα που αναγραφόταν στις ταυτότητές τους. Μολονότι στις ιρακινές ταυτότητες δεν αναγράφεται το θρήσκευμα, συχνά το όνομα δηλώνει την εθνότητα και το δόγμα του. Ένας από τους οδηγούς που απήχθη «αφέθηκε ελεύθερος μετά από πολλές ώρες, αφού οι απαγωγείς επαλήθευσαν ότι ήταν σουνίτης, όπως τους είχε δηλώσει», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η επίθεση στο Σουλεϊμάν Μπεκ σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την εντυπωσιακή απόδραση εκατοντάδων κρατουμένων –μεταξύ των οποίων και ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα– από τη φυλακή του Άμπου Γράιμπ, κοντά στη Βαγδάτη. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραπετών συνεχίζονται.