«Προδοσία» για τους Σέρβους η αναγνώριση του Κοσόβου

Τι δείχνει δημοσκόπηση


ΚΟΣΜΟΣ
16:38
18/10/2019
«Προδοσία» για τους Σέρβους η αναγνώριση του Κοσόβου
4
loading

Ως εθνική προδοσία θα εκλάμβανε η πλειοψηφία των Σέρβων την αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους, σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ «Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου».

Το 75% του δείγματος χαρακτήρισε πράξη προδοσίας ενδεχόμενη αναγνώριση του Κοσόβου. Από αυτούς το 48% θα επέρριπτε ευθύνες για μία τέτοια εξέλιξη στο πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Το 60% των ερωτηθέντων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, δήλωσε ότι δεν έχει καταλάβει ποια είναι η πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Από την έρευνα φαίνεται ότι η πλειοψηφία των πολιτών, το 65%, πιστεύει ότι η αναγνώριση του Κοσόβου θα αποτελέσει όρο για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδιαφέρον είναι ωστόσο το γεγονός ότι το 71% του δείγματος δήλωσε ότι δεν θα στήριζε κάποια απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει το Κόσοβο ακόμη κι αν η ένταξη στην ΕΕ προσφέρονταν ως αντάλλαγμα.

Μεταξύ επτά υποθετικών σεναρίων που θα οδηγούσαν σε συμφωνία με τους Αλβανούς, την μεγαλύτερη υποστήριξη, από το 36% του δείγματος, έλαβε η λύση της προσάρτησης στην Σερβία εδαφών του βορείου Κοσόβου με ταυτόχρονη αναγνώριση καθεστώτος αυτοδιοίκησης στους σερβικούς δήμους στο νότιο Κόσοβο και απόδοσης καθεστώτος ξένου εδάφους στα σερβικά μοναστήρια. Την μικρότερη υποστήριξη, από το 15% των ερωτηθέντων, έλαβε η λύση της ανταλλαγής εδαφών όπου η Σερβία θα λάβει το βόρειο Κόσοβο και θα παραχωρήσει την κοιλάδα του Πρέσεβο. Καμία από τις εφτά λύσεις που προτάθηκαν δεν θα λάμβανε σήμερα σε δημοψήφισμα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του εκλογικού σώματος, όπως απαιτείται από το σύνταγμα για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 120 περιοχές της Σερβίας, με την συμμετοχή 1.100 πολιτών και παρουσιάστηκε σήμερα στο 9ο διεθνές Φόρουμ για της Ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar φροιξος

  με την ενταξη στην ΕΕ πολυ λίγη σημασία εχουν τα συνορα! Τζαμπα τοσο αιμα και δακρυ!! δυστυχως η διαλυση της Γιουγκοσλαβίας ηταν κάκιστη ιδεα !!

 2. avatar Δημήτρης Θωμάι

  Γιατί να είναι προδοσία η αναγνώριση του κράτους ως ανεξάρτητο? Α μάλλον είναι επειδή δεν ΘΕΛΕΤΕ να το αναγνωρίσετε και να λέτε αυτό το κωλοσύνθημα KOSOVO IS SERBIA

 3. avatar Trololololololo

  Ξεχνάνε όταν αυτοί αναγνώρισαν την Μακεδονία ;;;;;

 4. avatar Παΐσιος ο Αγιορείτης

  Τώρα στέλνω ξανθό γένος. Μισό λεπτάκι

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει