Θετικά εκτιμούν την εκλογική διαδικασία στην Αλβανία η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, σε κοινή δήλωσή. Ζήτησαν επίσης την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας με κανονικούς ρυθμούς και τον σχηματισμό κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν.

«Συγχαίρουμε τους πολίτες της Αλβανίας για τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου […] Καταδικάζουμε τα κρούσματα βίας και αναμένουμε ότι αυτά τα περιστατικά θα διερευνηθούν πλήρως και οι δράστες να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Τώρα, είναι σημαντικό τα υπόλοιπα στάδια της εκλογικής διαδικασίας να ολοκληρωθούν σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Καλούμε όλες της πλευρές να ενεργήσουν με εποικοδομητικό πνεύμα προς όφελος του αλβανικού λαού» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Μετά την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων, ενθαρρύνουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τις άμεσες προκλήσεις για να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί σθεναρά και ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα αποκτήσει μια νέα δυναμική» καταλήγει η κοινή ανακοίνωση της Κάθριν Άστον και του Στέφαν Φούλε.

Οι εκλογές της Κυριακής ανέδειξαν νικητή τον αριστερό συνασπισμό της αντιπολίτευσης του Έντι Ράμα έναντι του συνασπισμού της δεξιάς του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, με 85 έδρες στην νέα βουλή των 140 αντιπροσώπων.