Σοβαρές αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προκαλέσει η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία.

Ακολουθούν οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυσε πριν λίγες ώρες ο τουρκικός στρατός στη βορειοανατολική Συρία.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση. «Αν το σχέδιο εμπεριέχει τη δημιουργία μιας αποκαλούμενης ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε από την ΕΕ να πληρώσει ο,τιδήποτε για αυτό», δήλωσε.

NATO

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική.

Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

ΗΠΑ

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

Γερμανία

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος. Ζήτησε από την Τουρκία να τερματίσει την επιχείρηση.

Γαλλία

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μοντσαλίν είπε πως η Γαλλία και η Βρετανία θα ζητήσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή στη Συρία. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία καταλήγουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για την καταδίκη της επίθεσης.

Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε πως η επιχείρηση διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να πλήξει αμάχους.

Δανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ εξέφρασε σε tweet του «την έντονη ανησυχία του για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια θλιβερή και λάθος απόφαση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους αμάχους και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Ιράν

Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία θα περιπλέξει την κατάσταση, θα επιτείνει την κρίση και θα οδηγήσει σε νέα κύματα προσφύγων, δήλωσε ένας βοηθός του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου.

Οι Ευρωπαίοι να πάρουν πίσω τους υπηκόους τους που είναι τζιχαντιστές

Η Τουρκία κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να «πάρουν πίσω» τους υπηκόους τους που είχαν προσχωρήσει στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και σήμερα κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις.

«Η ρίζα του προβλήματος (…) είναι πως οι χώρες καταγωγής τους δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξη στο BBC σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, το Βέλγιο δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω, όμως πρόκειται για υπηκόους τους. Οφείλουν να τους πάρουν πίσω, να τους δικάσουν και να αφήσουν τη δικαιοσύνη να ακολουθήσει τον δρόμο της», συνέχισε ο Καλίν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μια νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) την οποία η ‘Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση, αλλά η Ουάσινγκτον την υποστηρίζει.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, φοβούνται πως μια αναβίωση της βίας στη βορειοανατολική Συρία θα προκαλέσει μια επανεμφάνιση του ΙΚ και ανησυχούν για την τύχη χιλιάδων ξένων τζιχαντιστών που κρατούνται σε στρατόπεδα που τελούν υπό τον έλεγχο των YPG.

Υπό την πίεση της εχθρικής κοινής γνώμης και φοβούμενες για την πραγματοποίηση επιθέσεων στο έδαφός τους, πολλές χώρες καταγωγής ξένων μαχητών του ΙΚ που κρατούνται σήμερα από την πολιτοφυλακή αυτή αρνούνται να τους επαναπατρίσουν.

Σε επίσημη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν ο Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Λευκός Οίκος δήλωνε πως η Τουρκία θα είναι στο εξής «υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ΙΚ στην περιοχή, οι οποίοι συνελήφθησαν τα δύο τελευταία χρόνια».

Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και πολλές ημέρες να καθησυχάσει όσον αφορά αυτό το σημείο, λέγοντας ότι δεν θα αφήσει το ΙΚ «να επανέλθει με οποιαδήποτε μορφή».

«Θα φροντίσουμε ώστε (οι κρατούμενοι του ΙΚ) να μην ξαναβρεθούν ελεύθεροι, να μην απελευθερωθούν και να μην αποτελέσουν απειλή», δήλωσε ο Καλίν στο BBC.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε πως η Τουρκία εργάζεται πάνω σε ένα «σχέδιο» με τους «συμμάχους της και με τις τοπικές (συριακές) δυνάμεις» αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.