Σε ψυχιατρική κλινική για εξετάσεις μεταφέρθηκε ένας σαμάνος από τη Σιβηρία, ο οποίος είχε ξεκινήσει μια πορεία με τα πόδια στη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου, έχοντας ως στόχο να εξορκίσει τον «δαίμονα» Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η τοπική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, ο Αλεξάντρ Γκαμπίσεφ, ο οποίος είχε ξεκινήσει την πορεία του τον Μάρτιο και προέβλεπε να φθάσει το 2021 στη Μόσχα, συνελήφθη την νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στη ρωσική δημοκρατία της Μπουριάτια, στην Ανατολική Σιβηρία, ενώ κατασκήνωνε με μαθητές του σε έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη.

Μετά τη σύλληψή του, ο Γκαμπίσεφ εστάλη στη γενέτειρά του Γιακουτία, όπου «καταζητείται για διάπραξη εγκλήματος», σύμφωνα με την Αστυνομία, που δεν διευκρίνισε ποιο έγκλημα είναι αυτό. «Αν εντοπιστούν παθολογικά ευρήματα στον εν λόγω ασθενή, είμαστε έτοιμοι να του προσφέρουμε εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια», επισήμανε το υπουργείο Υγείας της Γιακουτίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τη σύλληψή του, επισημαίνοντας ότι «οι ενέργειες του σαμάνου ίσως να είναι εκκεντρικές, αλλά η αντίδραση των ρωσικών Αρχών ήταν ανάρμοστη».

Η φιλοδοξία του 51χρονου σαμάνου ήταν, όταν φθάσει στη Μόσχα, να οργανώσει μια «τελετή εξορκισμού» του Πούτιν. «Ο θεός είπε πως είναι δαίμονας. Η φύση δεν τον αγαπά. Όπου είναι παρών, σημειώνονται κατακλυσμοί και τρομοκρατικές ενέργειες», είχε δηλώσει ο σαμάνος στο αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό δίκτυο Dojd, τον προηγούμενο Ιούλιο.

«Από τη στιγμή που θα φύγει, θα υπάρξουν χίλια χρόνια ηρεμίας και ευημερίας», διαβεβαίωσε ακόμη εκατοντάδες οπαδούς του όταν βρισκόταν στην πόλη Τσίτα της Σιβηρίας, φορώντας ένα μπλουζάκι με τον Τσε Γκεβάρα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, στο ταξίδι των 5.000 χιλιόμετρα ανάμεσα στο Γιακούτσκ και τη Μόσχα τον συνόδευε μια μικρή ομάδα μαθητών του, που είτε έχουν πειστεί είτε διασκεδάζουν με τις δηλώσεις του για τον Πούτιν. Οι δηλώσεις αυτές του κόστισαν επικριτικά ρεπορτάζ σε κανάλια της δημόσιας ρωσικής τηλεόρασης και προβλήματα με τις τοπικές Αρχές.