Η κατάργηση του λεγόμενου backstop για τα ιρλανδικά σύνορα χωρίς να υπάρξει η κατάλληλη αντικατάστασή του θα σημαίνει Brexit χωρίς συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως προειδοποίησε σήμερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

«Εάν δεν υπάρξουν συμφωνημένες εναλλακτικές ρυθμίσεις, το μη backstop σημαίνει μη συμφωνία για εμάς» δήλωσε ο Βαράντκαρ ενόψει των συνομιλιών με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον. «Το μόνο που κάνει είναι να παρατείνει την κατάσταση για ακόμα 14 μήνες. Ακόμα 14 μήνες αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις, ακόμα 14 μήνες αβεβαιότητας για τους πολίτες βόρεια και νότια των συνόρων. Άρα δεν είναι μια επιλογή που βρίσκουμε ελκυστική» πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι δεν θα αντικαταστήσει τις νομικές εγγυήσεις για το ιρλανδικό backstop, τη συμφωνία ασφαλείας που στόχο έχει να αποτρέψει την επιστροφή των συνοριακών ελέγχων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, χωρίς μια συγκεκριμένη εναλλακτική. «Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε και δεν θα κάνουμε, και ξέρω ότι το κατανοείτε αυτό, είναι να συμφωνήσουμε στην αντικατάσταση μιας νομικής εγγύησης με μια δέσμευση» δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Δήλωσε επίσης ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα έφερνε χρόνια διαπραγματεύσεων. «Κατά την άποψή μου, το θέμα του Brexit δεν θα τελειώσει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο τερματίσει την συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου ή ακόμα και 31 Ιανουαρίου» δήλωσε. «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως μια καθαρή έξοδος ή απλά το να έρθει εις πέρας αυτό. Αντ’ αυτού απλά θα πάμε σε μια νέα φάση» πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Δήλωσε ότι στην περίπτωση μη συμφωνίας, η Βρετανία και η ΕΕ θα πρέπει να επιστρέψουν αρκετά γρήγορα σε διαπραγματεύσεις για να ασχοληθούν με τα δικαιώματα των πολιτών, τις οικονομικές εκκρεμότητες και τα ιρλανδικά σύνορα, όλα θέματα που είχαν περιληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης της Τερέζα Μέι.

Προειδοποίησε ότι ακόμα και να υπάρξει συμφωνία, η επίτευξη μιας μελλοντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα είναι «ηράκλειος» άθλος για τον Τζόνσον. Ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ακούσει πώς μπορεί να αρθεί αυτό το αδιέξοδο, αλλά και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι δεν αναμένεται σήμερα να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη.