Ένα νέο σενάριο συνωμοσίας σχετικά με την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους φέρνει στη δημοσιότητα το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RT.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνήσει στον Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους δύο μέρες πριν την 11η Σεπτεμβρίου το 2001, προειδοποιώντας τον για μία επικείμενη τρομοκρατική ενέργεια προερχόμενη από το Αφγανιστάν, όπως αποκαλύπτει ένας πρώην αναλυτής της CIA.

Η επείγουσα προειδοποίηση που προερχόταν από τον Ρώσο ηγέτη αναφέρεται στο βιβλίο «Η ρωσική παγίδα: Πώς ο σκιώδης μας πόλεμος με τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνική καταστροφή», που κυκλοφόρησε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και έχει ως συγγραφέα τον George Beebee, έναν ανώτερο αναλυτή της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας της εποχής Μπους.

Η αποκάλυψη από το πρώην στέλεχος της CIA φαίνεται σαν μία ακόμη απόδειξη ότι η Ουάσινγκτον είχε λάβει επανειλημμένες προειδοποιήσεις για τις επιθέσεις, οι οποίες τελικά έγιναν πράξη στις 11 Σεπτεμβρίου 2011, όπως αναφέρει το RT.

Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας ότι η ύπαρξη ειδοποιήσεων από τη Ρωσία είναι κοινώς γνωστή εδώ και χρόνια, καθώς στελέχη της ρωσικής αντικατασκοπείας έχουν κάνει σχετικές αναφορές αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ωστόσο το βιβλίο του Beebee υποδεικνύει ότι δεν υπήρχε περιορισμός στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και ότι ο Μπους ειδοποιήθηκε προσωπικά από τον Πούτιν.

Εκτός από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ είχαν επανειλημμένα προειδοποιηθεί από Βρετανούς πράκτορες και ο κίνδυνος επιθέσεων είχε τονιστεί από τη CIA αλλά και το FBI. Το αν οι ειδοποιήσεις εισακούστηκαν από τον Λευκό Οίκο και έγινε ό,τι ήταν δυνατόν για να προστατευθούν οι πολίτες, αυτό παραμένει μυστήριο.

Μερικά στοιχεία για τη νοοτροπία και τις σκέψεις των επιτελών του Λευκού Οίκου εκείνη την περίοδο περιέχονται στα απομνημονεύματα της Κοντολίζα Ράις, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας τότε και αργότερα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στο «No Higher Honor», η Ράις ομολογεί ότι αγνόησε μία προηγούμενη ειδοποίηση από τον Πούτιν σχετικά με Σαουδάραβες εξτρεμιστές στο Πακιστάν, οι οποίοι, όπως τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, θα προκαλούσαν τελικά μία «μεγάλη καταστροφή».

Η Ράις έγραψε ότι δεν έδωσε σημασία στην προειδοποίηση και ότι την απέδωσε «στην πικρία των Ρώσων προς το Πακιστάν για την υποστήριξη που είχαν παράσχει στους Αφγανούς Μουτζαχεντίν» κατά τη διάρκεια του πολέμου της Σοβιετικής Ένωσης με το Αφγανιστάν.