Τι ώρα ξεκινάτε άραγε τη μέρα σας και τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε «νωρίς»;

Πόσο νωρίς είναι αυτό το «νωρίς»;

Γιατί για τον Τιμ Κουκ πάντως, έναν άνθρωπο παροιμιωδώς εργασιομανή, το νωρίς είναι να ξυπνάει στις 3:45 τα χαράματα κάθε μέρα! «Ναι, κάθε μέρα», είχε επιβεβαιώσει ο ίδιος στο αφιέρωμα που του έκανε το περιοδικό «Time» το 2012.

Και δεν είναι μάλιστα ο μόνος, αν και είναι ο πιο ακραίος στο πρωινό εγερτήριο, καθώς από τα αξημέρωτα σηκώνονται ακόμα ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin, ο Jack Dorsey του Twitter και ο Bob Iger της Disney.

Μπορεί όμως ο μέσος άνθρωπος να ακολουθήσει το παράδειγμά του; Όπως εξομολογούνται όσοι το έχουν δοκιμάσει, μιας και ο Κουκ συμβουλεύει πως είναι το μαγικό ελιξίριο για να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου, όχι μόνο είναι δυνατό, αλλά δουλεύει κιόλας!

«Σοκαριστικά παραγωγικό» το αποκάλεσε και ο Dave Johnson του Business Insider που το δοκίμασε προσφάτως για μία εβδομάδα. Πήγε για ύπνο την Κυριακή το βραδάκι στις 8:30, ξύπνησε στις 3:45 τα ξημερώματα της Δευτέρας νιώθοντας «όλο ενέργεια και αισιοδοξία».

Την Τρίτη «παρατήρησα ότι είχαν αλλάξει και οι διατροφικές μου συνήθειες». Ως την Πέμπτη βέβαια «η έλλειψη ύπνου επηρέαζε την ικανότητά του να εργαστώ», την Παρασκευή ωστόσο «ένιωσα ξανά γεμάτος ενέργεια και ήμουν πίσω στο πρόγραμμά μου».

Η ετυμηγορία του; «Κοιτώντας πίσω, συνειδητοποιώ πως είναι δύσκολο να μιμηθείς τις συνήθειες των πετυχημένων ανθρώπων χωρίς να ξέρεις τα κίνητρά τους πίσω από την εκάστοτε δραστηριότητα. Μετά το πείραμα, αποφάσισα ωστόσο να υιοθετήσω νέα ώρα πρωινού ξυπνήματος στις 4:30 το πρωί»!