Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους στην κεντρική Νιγηρία, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ και δηλώσεις αξιωματικών της αστυνομίας σήμερα.

«Έχουμε δει τριάντα εννέα πτώματα ως τώρα και 30 τραυματίες», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Τζόζεφ Κουάτζι, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του News Agency of Nigeria.

Σαράντα άνθρωποι συνελήφθησαν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη της φυλής Τζούκιν και νέους που ανήκουν στις φυλές Χάουσα και Φουλάνι ξέσπασαν την Παρασκευή, καθώς οι πρώτοι πήγαιναν σε μια κηδεία. Έπειτα από μια λογομαχία, ακολούθησε γενικευμένη σύγκρουση με μασέτες και όπλα. Οι εμπλεκόμενοι στις ταραχές πυρπόλησαν περίπου 30 σπίτια, σύμφωνα με τον Κουάτζι.

Τα επεισόδια αυτά ξέσπασαν στην επαρχία Τάραμπα, σε μια ζώνη ανάμεσα στο χριστιανικό νότο και τον μουσουλμανικό βορρά, όπου συχνά ξεσπούν συγκρούσεις ανάμεσα σε ημινομαδικές φυλές κτηνοτρόφων όπως οι Φουλάνι και φυλές αγροτών όπως οι Τζούκιν. Το γεγονός ότι οι Φουλάνι είναι κατά την πλειονότητά τους μουσουλμάνοι και οι Τζούκιν χριστιανοί προσδίδει στις ταραχές αυτές, που συνήθως ξεσπούν λόγω εδαφικών διενέξεων, θρησκευτική διάσταση.

Η Νιγηρία κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην παραγωγή πετρελαίου στην Αφρική και είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Μαύρης Ηπείρου, με 170 εκατ. κατοίκους. Οι περισσότεροι ζουν σε φτωχές επαρχιακές περιοχές και δεν διαθέτουν την δυνατότητα να προσφύγουν σε ένδικα μέσα για να λύνουν διαφορές για θέματα ιδιοκτησίας κ.ά.

Αιματηρά επεισόδια έχουν σημειωθεί φέτος και στην πολιτεία Πλατό, που γειτονεύει με την Τάραμπα, όπου κατά πληροφορίες πάνω από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάρτιο.