Η Μόσχα θα θεωρούσε δικαιολογημένο το να παραιτηθεί ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για την κρίση στη Συρία, Λάκνταρ Μπραχίμι, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις συνεχιζόμενες φήμες για το ζήτημα αυτό.

«Πώς θα μπορούσε να ενεργήσει αλλιώς, ως τίμιος άνθρωπος, όταν ο ένας από τους δύο οργανισμούς που του έχουν αναθέσει την εντολή για να διεξάγει διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, απέσυρε την υποστήριξή του για κάθε διαπραγμάτευση, κήρυξε το καθεστώς της Δαμασκού παράνομο, και αναγνώρισε τον Εθνικό Συνασπισμό ως το μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Συρίας;», διερωτήθηκε ο Λαβρόφ.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αναγνώρισε το συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης ως το μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο της χώρας και του παρέδωσε την έδρα της Συρίας, μια κίνηση που επικρίθηκε από τη Μόσχα.

Μετά από αυτή την ανακοίνωση, ο κ. Λαβρόφ είχε εκτιμήσει ότι ο διεθνής μεσολαβητής δεν θα μπορούσε πλέον να συνεχίσει την αποστολή του.

Ο Μπραχίμι επικρίθηκε έντονα από τις συριακές αρχές και η διαμεσολάβησή του δεν φαίνεται να σημειώνει καμία πρόοδο, γεγονός που τροφοδοτεί τις φήμες για πιθανή παραίτησή του.

Ο κ. Μπραχίμι διαδέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 τον Κόφι Άναν, ο οποίος παραιτήθηκε, για να προσπαθήσει να βρει μια λύση στη σύγκρουση στη Συρία, η οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχει προκαλέσει πάνω από 70.000 νεκρούς από τον Μάρτιο του 2011.

Την Τετάρτη ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν απέφυγε να δώσει κάποια απάντηση σχετικά με το μέλλον του διεθνούς μεσολαβητή.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου, σχετικά με τις φήμες για ενδεχόμενη παραίτησή του κ. Μπραχίμι ο Μπαν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Απέρριψε όμως και την ιδέα, που πρότειναν ορισμένοι από τους διπλωμάτες του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία ο Μπραχίμι, απεσταλμένος τόσο του ΟΗΕ όσο και του Αραβικού Συνδέσμου, θα μπορούσε να εγκαταλείψει τη δεύτερη εντολή του και να παραμείνει στην υπηρεσία του ΟΗΕ. «Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, ο Λάκνταρ Μπραχίμι ήταν και θα παραμείνει κοινός ειδικός αντιπρόσωπος» και για τους δύο θεσμούς, τόνισε.

Όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μπραχίμι θα παραμείνει στη θέση του «στο εγγύς μέλλον», ο κ. Μπαν απάντησε ότι δεν «έχει να προσθέσει τίποτα».

Διευκρίνισε πάντως ότι θα συναντηθεί με τον κ. Μπραχίμι για να «εξετάσουμε τη στρατηγική μας» στη Συρία και θα έχει επίσης συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ Αλ Αράμπι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο κ. Μπραχίμι θα μιλήσει την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.