Νέες ταραχές ξέσπασαν στο Μπαχρέιν, την ώρα που το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταδίκαζε την σιωπή των διοργανωτών απέναντι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατήγγειλε τις αυθαίρετες συλλήψεις ακτιβιστών της αντιπολίτευσης σε τοποθεσίες κοντά στην πίστα του Σαχίρ.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της πραγματοποίησης του Grand Prix της F1, το οποίο γίνεται στην πίστα του Σαχίρ, νότια της Μανάμα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη έξι ανθρώπων.

«Όχι στην F1 του αίματος», ή «ο αγώνας σας αποτελεί έγκλημα» φώναζε το πλήθος των διαδηλωτών, το οποίο διέλυσαν οι δυνάμεις της τάξης με τη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου. Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες.

Βίντεο στο Ίντερνετ δείχνουν εξάλλου κουκουλοφόρους να βάζουν φωτιά σε λάστιχα για να αποκλείσουν την κυκλοφορία σε μια γέφυρα στην είσοδο του Σίτρα, στα ανατολικά της Μανάμα. Το νησί αυτό αποτελεί μια από τις κύριες εστίες της εξέγερσης εδώ και δύο χρόνια της σιιτικής πλειοψηφίας στην μικρή αυτή χώρα του Κόλπου, η οποία κυβερνάται από μια σουνιτική δυναστεία.

Την ευθύνη για τις ενέργειες αυτές ανέλαβε στο Twitter το ριζοσπαστικό Κίνημα της 14ης Φεβρουαρίου, μια παράνομη οργάνωση η οποία κινητοποιεί τους υποστηρικτές της για την πραγματοποίηση μιας σειράς διαδηλώσεων, υπό το σύνθημα «Ηφαίστειο Οργής».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση μιας διαδήλωσης σήμερα το απόγευμα, όπως γίνεται κάθε μέρα εδώ και μία εβδομάδα. Τα κόμματα αυτά, μεταξύ των οποίων το ισχυρό κίνημα Αλ Ουέφακ, δηλώνουν ότι δεν αντιτίθενται στην πραγματοποίηση του Γκραν Πρι αλλά θέλουν να εισακουσθούν οι διεκδικήσεις τους για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την σύλληψη έξι υπόπτων, ο ένας εκ των οποίων «ομολόγησε», σύμφωνα με το ίδιο, ότι πυρπόλησε ένα αυτοκίνητο την Κυριακή στο επιχειρηματικό κέντρο της Μανάμα.

Άλλοι τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στην πυρπόληση άλλου αυτοκινήτου στο Χάμαντ Σίτι, σιιτική τοποθεσία νότια της Μανάμα, και ο τελευταίος που συνελήφθη κατηγορείται ότι έκλεισε έναν δρόμο και προκάλεσε ζημιές σε ένα όχημα, πρόσθεσε το υπουργείο, την ανακοίνωση του οποίου επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων BNA.

Σε ανακοίνωσή του, το HRW καταδικάζει την σιωπή των διοργανωτών του GP απέναντι στις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (στο Μπαχρέιν), οι οποίες φαίνεται να συνδέονται άμεσα με τον αγώνα» και καταγγέλλει το πρόσφατο κύμα των «αυθαίρετων» συλλήψεων ακτιβιστών της αντιπολίτευσης στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην πίστα του Σαχίρ.

«Οι υπεύθυνοι που ανησυχούν για την F1 θα πρέπει να σκεφτούν τα βάσανα των ανθρώπων και την καταστολή που αμαυρώνει το άθλημά τους», καταλήγει η μη κυβερνητική οργάνωση.