Ο ηγέτης των Ισπανών Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ θα συνεχίσει να εργάζεται με όλα τα κόμματα προκειμένου να αποφύγει νέες εκλογές, αλλά δεν είναι έτοιμος πλέον να προσφέρει μια κυβέρνηση συνασπισμού στο ακροαριστερό κόμμα Podemos αφού το κόμμα αυτό εμπόδισε την προσπάθειά του να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου ώστε να γίνει πρωθυπουργός.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο δήλωσε σήμερα πως άλλες επιλογές, όπως κοινοβουλευτική υποστήριξη παρόμοια με εκείνη που δόθηκε από την ακροαριστερά στους Σοσιαλιστές στη γειτονική Πορτογαλία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μπορούν να διερευνηθούν στις συνομιλίες με το Podemos τους επόμενους δύο μήνες.

«Προσπαθήσαμε να έχουμε μια κυβέρνηση συνασπισμού και το Podemos την μπλόκαρε. Δεν υπάρχει δρόμος προς την κατεύθυνση αυτή… Άλλες φόρμουλες μπορούν να διερευνηθούν, αλλά όχι ο συνασπισμός», είπε η Κάλβο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν από τρεις μήνες, το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό την ηγεσία του Σάντσεθ εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους αλλά δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Σάντσεθ ασκεί χρέη πρωθυπουργού ενώ προσπαθεί να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική υποστήριξη ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτή την εβδομάδα έχασε δύο ψηφοφορίες αφού το Podemos δεν έδωσε την υποστήριξή του.

Θεωρητικά, ο Σάντσεθ έχει περιθώριο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών. Αν δεν τα καταφέρει, θα πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

Η Κάλβο είπε πως ο Σάντσεθ «θα συνεχίσει να εργάζεται με τους υπόλοιπους πολιτικούς ηγέτες ώστε να έχουμε κυβέρνηση και να αποφύγουμε νέες εκλογές».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.