Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, ενώ συνεχίζονται οι επαφές και οι ζυμώσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επιλογή ενός κοινά αποδεκτού υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσατζέρο», οι υποψηφιότητες που φέρονται να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες σε ό,τι αφορά την διαδοχή του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σε αυτή την φάση είναι εκείνη του κεντρώου πρώην προέδρου της γερουσίας, Φράνκο Μαρίνι και του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο.

«Στην πραγματικότητα, όμως, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει συμπεριλάβει στην λίστα των ονομάτων κοινής αποδοχής και εκείνο του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού και νυν προέδρου της επιτροπής για τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών», προσθέτει η «Ιλ Μεσατζέρο».

Ο ιταλικός τύπος προβάλλει επίσης αυτήν που θεωρείται μια «ισχυρή υποψηφιότητα της κεντροαριστεράς» – του πρώην πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι – όπως και το ενδεχόμενο να επικρατήσει , τελικά, το «διάσημο αουτσάιντερ», η πρώην ευρωπαία επίτροπος και ηγετικό στέλεχος των ριζοσπαστών Έμμα Μπονίνο.

Οι ψηφοφορίες του κοινοβουλίου θα ξεκινήσουν, ως γνωστόν, την 18η Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, προς αναβολή όδευε η συνάντηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον κεντροαριστερό ηγέτη Πιερλουίτζι Μπερσάνι που είχε προγραμματισθεί αρχικά για την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τα στρατηγεία των δυο παρατάξεων η κύρια αιτία εντοπίζεται στις διαφορές απόψεων όσον αφορά την επιλογή των υπουργών που θα μπορούσαν να συνθέσουν μια τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας: η κεντροαριστερά προτιμά την λύση των τεχνοκρατών, ενώ η μπερλουσκονική κεντροδεξιά επιμένει ότι πρέπει να είναι ακραιφνώς πολιτικοί.

Την ίδια ώρα, πάντως, που οι πολιτικοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες επαναπροσέγγισης των δυο μεγάλων παρατάξεων, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, με παρέμβασή του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» επαναλαμβάνει ότι «θα παραμείνει στο προσκήνιο μόνον αν μπορεί να φανεί χρήσιμος», αλλά, ότι δεν επιθυμεί, παράλληλα, σε καμία περίπτωση «να σταθεί εμπόδιο σε τυχόν επίτευξη λύσης».

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς τονίζει εκ νέου ότι «είναι αντίθετος σε συγκυβέρνηση με τους συντηρητικούς, διότι θα μπορούσαν να έρθουν ακόμη χειρότερες ημέρες».

Μέρος, όμως, των στελεχών του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος», έχει αρχίσει να βλέπει με ευνοϊκό τρόπο την δυνατότητα συγκρότησης μιας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», που να δουλέψει βάσει ενός συγκεκριμένου όσο και περιορισμένου προγράμματος, με κύρια έμφαση στην στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης υπό την «επίβλεψη» του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διευρυνθεί η όλη συζήτηση και αντιπαράθεση που αναπτύσσεται στους κόλπους των «Δημοκρατικών», από την στιγμή, μάλιστα, που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαμηνύει, και πάλι, ότι «η μόνη εναλλακτική στην νέα κυβέρνηση, είναι η επιστροφή στις κάλπες, τον Ιούνιο ή, το αργότερο, τον Ιούλιο».

Για το ερχόμενο Σάββατο, τέλος, το κόμμα του Μπερλουσκόνι, «Λαός της Ελευθερίας», ετοιμάζει μεγάλη συγκέντρωση στο Μπάρι της νότιας Ιταλίας, ενώ οι «Δημοκρατικοί», πρόκειται να απαντήσουν με μαζική «διαδήλωση κατά της φτώχειας», που θα οργανωθεί στην ιταλική πρωτεύουσα.