Η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πρεσβειών από τις 10 Απριλίου στην περίπτωση σύγκρουσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, το οποίο υπενθύμισε στην Πιονγκγιάνγκ την υποχρέωσή της να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές.

«Η βρετανική πρεσβεία στην Πιονγιάνγκ έλαβε ανακοίνωση από την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας σήμερα το πρωί, στην οποία αναφερόταν ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας δεν θα μπορεί να εγγυηθεί από τις 10 Απριλίου την ασφάλεια των πρεσβειών και των διεθνών οργανώσεων στην χώρα στην περίπτωση σύγκρουσης», αναφέρει το Φόρεϊν Όφις σε ανακοίνωσή του.

«Σύμφωνα με τα λεγόμενα της βορειοκορεατικής κυβέρνησης από τις 10 Απριλίου δεν θα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πρεσβειών και των διεθνών οργανώσεων στην χώρα στην περίπτωση μιας σύγκρουσης», δήλωσε παράλληλα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Βόρεια Κορέα είναι υπεύθυνη βάσει της Σύμβασης της Βιέννης για την προστασία των διπλωματικών αποστολών», υπενθύμισε η ίδια.

Παράλληλα ο πρεσβευτής της Τσεχίας στην Πιονγκγιάνγκ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα συνέστησε σήμερα στην τσεχική πρεσβεία στην βορειοκορεάτικη πρωτεύουσα να απομακρύνει το προσωπικό της, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο.

«Λάβαμε σήμερα αυτήν την σύσταση, η οποία δεν έγινε μόνον προς εμάς, βρισκόμαστε μεταξύ και άλλων χωρών», σημείωσε ο Τσέχος πρεσβευτής Ντούσαν Στράουχ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Η Γερμανία, η Σουηδία, η Βρετανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία διατηρούν διπλωματικές αποστολές στην Βόρεια Κορέα.