Ο Howard Schultz έχει σήμερα περιουσία, σύμφωνα με το Forbes, στα 4,1 δισ. δολάρια.

Η ζωή του λίγη σχέση μπορεί να έχει με το ξεκίνημά του, όταν ήταν γιος ενός επαγγελματία οδηγού φορτηγού που μόλις και μετά βίας μπορούσε να θρέψει την οικογένειά του.

Ο μικρός Howard μεγάλωσε μέσα στην ανέχεια, καθώς υπήρχαν μέρες που ούτε ρεύμα δεν είχαν στο σπίτι τους. Ταλέντο στο αμερικανικό ποδόσφαιρο καθώς ήταν, απέσπασε υποτροφία για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Μίσιγκαν και αποφοιτώντας με το χαρτί στην επικοινωνία, έπιασε αμέσως δουλειά στη Xerox.

Έτσι κυλούσε η ζωή του μέχρι να σκοντάψει τουλάχιστον σε μια μικρή καφετέρια που λεγόταν Starbucks. Αγάπησε τον καφέ της τόσο πολύ που δέχτηκε να αναλάβει γενικός διευθυντής της το 1987, όταν πια θα είχε μια σειρά από μαγαζιά στις ΗΠΑ, αφήνοντας έτσι την καλή του θέση στη Xerox. Με τον Schultz στο τιμόνι της, η Starbucks μετατράπηκε από μια μικρή αλυσίδα με 60 καταστήματα στον παγκόσμιο γίγαντα των 16.000 μαγαζιών στα πέρατα του κόσμου!

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του το 2012, ζούσε πλέον στην ακριβότερη γειτονιά της Νέας Υόρκης, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το Μπρούκλιν που μεγάλωσε πάμφτωχος. «Μεγαλώνοντας, ένιωθα πάντα πως ζούσα στη λάθος πλευρά της πόλης.

Ήξερα πως οι άνθρωποι στην άλλη πλευρά είχαν περισσότερα μέσα, περισσότερα λεφτά, πιο χαρούμενες οικογένειες», είπε στην εφημερίδα «Mirror» για το ξεκίνημά του στις εργατικές πολυκατοικίες του Μπρούκλιν ως γιος «ενός αναλφάβητου βετεράνου του στρατού που είχε εγκαταλείψει το σχολείο» για να δουλέψει φορτηγατζής.

Ο πατέρας είχε ένα εργατικό ατύχημα το 1961 και η οικογένεια βυθίστηκε ακόμα περισσότερο στη φτώχεια: «Θυμάμαι όταν είδα για πρώτη φορά έγχρωμη τηλεόραση και επέστρεψα στο σπίτι και ρώτησα ‘‘εμείς γιατί δεν έχουμε έγχρωμη τηλεόραση;’’». Αν δεν ήταν οι αθλητικές του ικανότητες, δεν θα περνούσε τον νοητό φράχτη των δυο περιοχών, όπως λέει, καθώς αυτό ήταν το εισιτήριο για την άλλη πλευρά της πόλης.

Ο Schultz σκόνταψε μια μέρα σε ένα μικρό μαγαζάκι μιας εταιρίας από το Σιάτλ που πουλούσε κόκκους καφέ. Είχε μόλις 5 καταστήματα στο ενεργητικό της, στον Schultz άρεσε όμως η ιδέα. Όχι όμως και στη μαμά του, που έβαλε τα κλάματα όταν έμαθε πως ο γιος της θα πάει να δουλέψει σε εταιρία καφέ!

Γενικός της Starbucks έγινε το 1987, θέλοντας να ανοίξει 100 καταστήματα. Όταν έφυγε από τη φίρμα, είχε 16.000 καταστήματα στα χέρια του και έδινε δουλειά σε 172.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Ως διευθύνων σύμβουλος λειτούργησε από το 1986-2000 και από το 2008-2017, πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση και ζήσει ως δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της ομάδας του NBA, Seattle SuperSonics…