Η αμερικανική διπλωματία, κατήγγειλε τους όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης στην Αίγυπτο, υπό το φως της υπόθεσης ενός Αιγύπτιου κωμικού που διώκεται για προσβολή του Ισλάμ και εξύβριση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Η εκπρόσωπος του State Department, Βικτόρια Νάλαντ, εξέφρασε την «ανησυχία» των Ηνωμένων Πολιτειών αφότου «ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου ανέκρινε επί μακρόν και μετά άφησε ελεύθερο με εγγύηση τον Μπάσεμ Γιούσεφ που κατηγορείται για προσβολή του Ισλάμ και εξύβριση του προέδρου Μόρσι.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης βλέπει στην υπόθεση αυτή, καθώς και στα «εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν για άλλους πολιτικούς ακτιβιστές, την απόδειξη μιας ανησυχητικής τάσης που περιορίζει όλο και περισσότερο την ελευθερία της έκφρασης», στην Αίγυπτο.

Ο διάσημος Αιγύπτιος κωμικός Μπάσεμ Γιούσεφ που κατηγορήθηκε για προσβολή του Ισλάμ και εξύβριση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση την Κυριακή μετά από ανάκριση που διήρκεσε περίπου πέντε ώρες.

Κατηγορούμενος για προσβολή του Ισλάμ, «χλευασμό του τελετουργικού της προσευχής» και για εξύβριση του Μόρσι, επειδή «χλεύασε την εικόνα του στο εξωτερικό», σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο κωμικός εντάσσεται πλέον στις τάξεις των δημοσιογράφων που πλήττονται με αγωγές για εξύβριση του προέδρου.

Αυτή η αύξηση του αριθμού των νομικών διαδικασιών σε βάρος δημοσιογράφων θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση του Μόρσι σχετικά με το σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης, που αποτελούσε βασική διεκδίκηση της λαϊκής εξέγερσης που προκάλεσε την πτώση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Η Νάλαντ διαβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε «θέσει στον Πρόεδρο Μόρσι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα της ελευθερίας του τύπου» κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο στις 2 Μαρτίου.

Ο Κέρι είχε καλέσει τότε τον Μόρσι και την αντιπολίτευση να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας και την αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης, προσφέροντας βοήθεια 250 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο.