Βιτρίνες τέλος στη συνοικία με τα «κόκκινα φανάρια» εξετάζει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Άμστερνταμ

Δεν υπάρχουν σχέδια για να τεθεί εκτός νόμου η πορνεία


ΚΟΣΜΟΣ
16:05
03/07/2019
Βιτρίνες τέλος στη συνοικία με τα «κόκκινα φανάρια» εξετάζει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Άμστερνταμ
3
loading

Τα σχέδιά της για την αναμόρφωση της περιοχής του Άμστερνταμ με τα «κόκκινα φανάρια» παρουσίασε σήμερα η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης Φέμκε Χάλσεμα, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει τις εργαζόμενες στη βιομηχανία του σεξ από τα περίεργα βλέμματα των τουριστών.

Η αναμόρφωση που σχεδιάζεται για τη βιομηχανία του σεξ στην περιοχή θα είναι η πιο ριζοσπαστική από τότε που η Ολλανδία νομιμοποίησε την πορνεία πριν από περίπου δύο δεκαετίες, με τη δήμαρχο να προτείνει, μεταξύ άλλων, να σταματήσει η πρακτική του να ποζάρουν οι εκδιδόμενες γυναίκες σε βιτρίνες στις προσόψεις των κτιρίων.

Οι αλλαγές είναι απαραίτητες λόγω των κοινωνικών μεταβολών, δήλωσε η δήμαρχος στο Reuters, όπως η άνοδος των κρουσμάτων εμπορίας ανθρώπων και η αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή και χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να τραβήξουν φωτογραφίες των γυναικών και να τις ανεβάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αναγκαζόμαστε από τις συνθήκες διότι το Άμστερνταμ αλλάζει» δήλωσε η Χάλσεμα σε συνέντευξη πριν από την παρουσίαση. «Πιστεύω ότι πολλές γυναίκες που εργάζονται εκεί νιώθουν ταπεινωμένες, νιώθουν ότι τις κοροϊδεύουν και αυτός είναι ένας από τους λόγους που σκεφτόμαστε τις αλλαγές».

Τα σχέδια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σενάρια να καταργηθούν οι βιτρίνες στις προσόψεις των κτιρίων, να κλείσουν τα πορνεία στο κέντρο της πόλης και να μεταφερθούν αλλού, να περιοριστεί ο αριθμός των πορνείων στο κέντρο της πόλης. Στο πλαίσιο της μελέτης με τίτλο «Το μέλλον της πορνείας των βιτρινών στο Άμστερνταμ», διατυπώνεται επίσης και μία ευρύτερη πρόταση για μια συγκεκριμένη ζώνη για τη βιομηχανία του σεξ που θα έχει μια ξεχωριστή πύλη εισόδου, ανάλογη με το σύστημα που χρησιμοποιείται στο Αμβούργο, πρόσθεσε η δήμαρχος.

Αυτές οι επιλογές θα παρουσιαστούν σε κατοίκους και επιχειρήσεις σε συναντήσεις αυτόν τον μήνα πριν επιλεγεί μία εξ αυτών και τεθεί προς ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο αργότερα φέτος, δήλωσε η Χάλσεμα.

Αντίστοιχες προσπάθειες στο παρελθόν να ελεγχθεί η περιοχή με τα κόκκινα φανάρια ήρθαν αντιμέτωπες με αντιδράσεις από εργαζόμενες και επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε αυτή την κερδοφόρα βιομηχανία, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Η δήμαρχος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για να τεθεί εκτός νόμου η πορνεία. «Νομιμοποιήσαμε την πορνεία διότι θεωρήσαμε και συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι η νόμιμη πορνεία δίνει σε μια γυναίκα την ευκαιρία να είναι αυτόνομη, ανεξάρτητη. Η ποινικοποίηση της πορνείας έγινε στις ΗΠΑ, νομίζω, αυτό καθιστά τις γυναίκες ιδιαίτερα ευάλωτες».

Οι αλλαγές έχουν τρεις βασικούς στόχους, δήλωσε η δήμαρχος, να προστατεύσουν τις γυναίκες από την υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών, να καταπολεμήσουν το έγκλημα και να ξαναζωντανέψουν την 500 ετών γειτονιά η οποία, μαζί με τα κανάλια του Άμστερνταμ, αποτελεί κομμάτι ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Εργαζόμενη στη βιομηχανία του σεξ και μέλος του συνδικάτου PROUD, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εκδιδόμενων γυναικών, δήλωσε στο Reuters ότι οι γυναίκες στην περιοχές αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο απαξιωτική συμπεριφορά. «Οι τουρίστες δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν σε αυτή την περιοχή» δήλωσε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar irontriangle

  Κατά τα άλλα υποτείθεται οτι η Ολλανδία είναι μια χώρα και μια κοινωνία πολύ προχωρημένη....
  η νοοτροπία με τις βιτρίνες μόνο βούρκο και βόθρο θύμιζε, θυμίζει και θα θυμίζει.....αυτοί που τα κάνουν αυτά,αυτοί που τα επιτρέπουν αυτά και αυτοί που τα επισκέπτονται αυτά θα έπρεπε να βλέπουν τις κόρες τους εκεί σαν τιμωρία ώστε μετά να φωτογραφίζαμε τα μούτρα τους για να βλέπουμε πως θα ήταν και εννοείται να τα ανεβάζαμε και στο διαδίκτυο .....εκεί να δείτε πόσο θα ξεχείλιζε η μαγκιά του καθενός...........σούργελα βόρειοι.......

  1. avatar Kos g2

   Από ποιους περιμένεις πολιτισμό; Από τους Ολλανδούς; Αυτοί μεχρι τον 13ο αιώνα μ.χ. οποίο καράβι να ναυαγουσε στις ακτές τους κανιβαλιζαν το πληρωμα.

 2. avatar Kos g2

  Ρε πείτε μια φορά την αλήθεια αλήτες. Νομιμοποιήσετε την πορνεία μόνο και μόνο για να την φορολογήσετε αφήστε επιτέλους τις δικαιολογίες.
  Αντί να κλείσετε τις βιτρίνες να αστυνομευσετε την περιοχή και να απαγορεύσετε τις φωτογραφίες καλυτερα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει