Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές σε πολλές χώρες της Ευρώπης για τον καύσωνα που φέρνει σχεδόν σε όλη την ήπειρο το κύμα ακραίας ζέστης από την Αφρική. Στη Γαλλία, που ακόμα τρέμει τον καύσωνα μετά τους 15.000 νεκρούς του καλοκαιριού του 2003, πολλές περιοχές έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό- τον δεύτερο υψηλότερο- καθώς το θερμόμετρο δεν αποκλείεται να δείξει και πάνω από 40 βαθμούς έως το τέλος της εβδομάδας.

Εκατοντάδες σχολεία θα παραμείνουν αύριο και μεθαύριο κλειστά σε όλη τη χώρα, ενώ στην περιοχή του Παρισιού, όπου οι μετεωρολόγοι περιμένουν 38άρια, ορισμένα σχολεία παραμένουν κλειστά από τη Δευτέρα και δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν υποχωρήσει η ζέστη, ώστε τουλάχιστον να μην είναι επικίνδυνη.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναβολή των εξετάσεων των 14χρονων και 15χρονων μαθητών, απόφαση που προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για υπερβολές. «Δεν θέλουμε να τρομοκρατήσουμε κανέναν. Καλώ τους πάντες να φερθούν υπεύθυνα για τον εαυτό τους, την οικογένειάς τους και τους γείτονές τους και να αποφύγουμε το να γεμίσουν οι ΜΕΘ εξαιτίας ανθρώπων που θέτουν τον εαυτό τους χωρίς λόγο σε κίνδυνο» τόνισε η υπουργός Υγείας Agnes Buzyn.

Οι αρχές του Παρισιού έχουν ανοίξει κλιματιζόμενες αίθουσες σε δημοτικά κτίρια, κρατούν τις πισίνες ανοιχτές και τη νύχτα και θέτουν σε λειτουργία για περισσότερες ώρες τα σιντριβάνια. Ντόπιοι και τουρίστες τσαλαβουτούν στα σιντριβάνια του Τροκαντερό, κοντά στον πύργο του Άιφελ. «Είναι δύσκολο, η ζέστη είναι πολύ έντονη. Οπότε για μας, μια ξενάγηση δύο ή τριών ωρών είναι πολύ δύσκολη» τονίζει στο Reuters ένας 32χρονος ξεναγός.

Στα σιντριβάνια βρίσκουν παρηγοριά οι τουρίστες και στην Ιταλία. «Με τόσο καυτό ήλιο αναζητούμε δροσερά μέρη» λέει στο Reuters ένας Ισπανός τουρίστας στη Φοντάνα ντι Τρέβι, στη Ρώμη. «Βλέπουμε την πόλη από τις 8 το πρωί και από τις 12 το μεσημέρι τρώμε παγωτό».

Το κύμα ζέστης πλήττει επίσης την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ελβετία και το Βέλγιο.

Στη Γερμανία έχει σημάνει συναγερμός καθώς στα νοτιοδυτικά η αίσθηση που θα έχουν οι πολίτες από τη θερμοκρασία του αέρα θα φτάνει τους 43 βαθμούς Κελσίου. «Αυτό σημαίνει τεράστιο θερμικό στρες. Και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να αποφεύγουμε τη σωματική δραστηριότητα στη διάρκεια της ημέρας, να είμαστε στη σκιά και φυσικά να πίνουμε πολλά υγρά» εξηγεί ο μετεωρολόγος Andreas Friedrich.