Μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή των νέων δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης, έπειτα από την αμφιλεγόμενη ακύρωση του αποτελέσματος εκείνων του Μαρτίου, ο έκπτωτος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, προερχόμενος από το αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP, και ο αντίπαλός του από το κόμμα AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ θα πραγματοποιήσουν σήμερα Κυριακή βράδυ ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

Η τηλεοπτική αντιπαράθεση, η πρώτη αυτού του είδους στην Τουρκία εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, θα ξεκινήσει στις 21:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και θα γίνει στο συνεδριακό κέντρο Lutfi Kirdar στην Κωνσταντινούπολη. Η τηλεοπτική μετάδοση θα είναι ζωντανή και εκατομμύρια πολίτες της χώρας αναμένεται να την παρακολουθήσουν. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο βετεράνος δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής Ισμαήλ Κουτσουκάγια

Ο Ιμάμογλου πέτυχε οριακή νίκη επί του Γιλντιρίμ στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, γεγονός που αποτέλεσε επώδυνο σοκ για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο ύστερα από εβδομάδες προσφυγών, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας ακύρωσε τη διαδικασία λόγω παρατυπιών και όρισε να στηθούν εκ νέου οι κάλπες στις 23 Ιουνίου.

Η τηλεμαχία, την οποία είχε προτείνει ο Ιμάμογλου πριν από την ψηφοφορία της 31ης Μαρτίου, θα είναι η πρώτη αυτού του είδους στην Τουρκία σε οποιοδήποτε πολιτικό επίπεδο από τις αρχές του 2000, όταν ήλθε στην εξουσία το κόμμα AKP του Ερντογάν.

Ενόψει του ντιμπέιτ, ο υποψήφιος του CHP εξέφρασε την ελπίδα για μια «ευχάριστη» συζήτηση, ενώ ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι άλλα θέματα εκτός από τις δημοτικές εκλογές θα συζητηθούν, αλλά το «σημαντικό» είναι τι θέλουν οι περίπου 16 εκατομμύρια κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης.

Όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάποιοι αναλυτές μιλώντας στο Voice of America, αποδίδουν την ήττα του Μπιναλί Γιλντιρίμ στην μη προσέλευση στις κάλπες του Μαρτίου συντηρητικών Κούρδων ψηφοφόρων που η εκτίμηση ήταν ότι θα ψήφιζαν τον υποψήφιο του προέδρου Ερντογάν και παράλληλα η αθρόα προσέλευση υποστηρικτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP που στηρίζει τον Ιμάμογλου.

Μετά την ακύρωση του αποτελέσματος των εκλογών του Μαρτίου, ο Γιλντιρίμ και το AKP στράφηκαν για να κερδίσουν την ψήφο αυτού του μέρους των Κούρδων.

Φήμες ολοένα αυξάνονται για μια επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ενώ στα μέσα Μαΐου ήρθη η απαγόρευση που είχε επιβληθεί πριν από οκτώ χρόνια στον φυλακισμένο ιστορικό ηγέτη της κουρδικής εξέγερσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν που τον εμπόδιζε να συναντά τους δικηγόρους του. Έκτοτε έχει συναντηθεί τρεις φορές με τους νομικούς του συμβούλους.

Παράλληλα ο Γιλντιρίμ έκανε προεκλογική ομιλία στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου απηύθυνε έκκληση στους Κωνσταντινουπολίτες που βρίσκονται εκτός πόλης για διακοπές να επιστρέψουν για να ψηφίσουν στις εκλογές της 23ης Ιουνίου.

«Μας περιμένει ένα καθήκον στις 23 Ιουνίου. Εκείνοι που είναι σε διακοπές πρέπει να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη και να ψηφίσουν», είπε ο Κιλιντσάρογλου.

«Θα πάτε να κάλπες στις 23 Ιουνίου και θα ψηφίσετε τον Εκρέμ Ιμάμογλου», συμπλήρωσε.