Το «θαυμασμό, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη» του για τη Μαλάλα Γιουσαφζάι, τη νεαρή Πακιστανή που από θαύμα επέζησε της απόπειρας δολοφονίας της από τους Ταλιμπάν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ο γάλλος πρόεδρος συνάντησε τον πατέρα της Μαλάλα στο Παρίσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Στο όνομα της Γαλλίας, θέλω να σας εκφράσω με κάθε επισημότητα το θαυμασμό, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της χώρας μας για την προσωπική σας δέσμευση», δήλωσε ο Ολάντ στην επιστολή του που επιδόθηκε στον πατέρα της Μαλάλα, στη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στα δικαιώματα των γυναικών.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, μαζί με τη σύντροφό του Βαλερί Τριερβελέρ και την υπουργό Δικαιωμάτων των Γυναικών Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, απευθυνόμενος στον πατέρα της στ΄αγγλικά, ζήτησε να μάθει για την υγεία της έφηβης, η οποία στο εξής διαμένει στο Μπέρμιγχαμ μαζί με την οικογένειά της, όπου συνεχίζεται η περίοδος ανάρρωσή της.

«Η Γαλλία, το ξέρετε, είναι στο πλευρό σας στη μάχη που δίνεται εδώ και χρόνια για να εκφράζεστε ελεύθερα και για το δικαίωμά σας στην πρόσβαση στην εκπαίδευση», πρόσθεσε ο Ολάντ στην επιστολή του προς τη νεαρή Πακιστανή, τονίζοντας στη Μαλάλα ότι έχει την υποστήριξη «εκατομμυρίων συμπατριωτών του».

Λίγο αργότερα, σε ομιλία του στα εγκαίνια εκδήλωσης χθες βράδυ για την Ημέρα της Γυναίκας, ο Ολάντ έστειλε δημόσια «μήνυμα ελευθερίας, αξιοπρέπειας και χειραφέτησης» στη νεαρή Μαλάλα μέσω του πατέρα της.

Στις 9 Οκτωβρίου του 2012, Ταλιμπάν ανέβηκαν σε σχολικό λεωφορείο και πυροβόλησαν στο κεφάλι τη μικρή μαθήτρια, στην κοιλάδα Σουάτ του βορειοδυτικού Πακιστάν. Οι ισλαμιστές αντάρτες δήλωσαν ότι ήθελαν να την τιμωρήσουν γιατί υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν σχολείο.

Μορφή της αντίστασης κατά των Ταλιμπάν, η Μαλάλα περιλαμβάνεται στις προσωπικότητες που θεωρούνται επικρατέστερες για το Νόμπελ Ειρήνης που θα ανακοινωθεί τον προσεχή Οκτώβριο.