Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανόν να βρεθεί στη δίνη της αναταραχής του Brexit στην επίσκεψή του στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία θα δηλώσει επίσης στην απερχόμενη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι ο διάδοχός της θα πρέπει να αποκλείσει τη Huawei από την ανάπτυξη δικτύων 5G.

Κατά την επίσκεψή τους στις 3-5 Ιουνίου, ο Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια θα λάβουν μια καλή γεύση της εθιμοτυπίας των βρετανικών ανακτόρων: γεύμα με τη βασίλισσα Ελισάβετ, τσάι με τον πρίγκιπα Κάρολο, επίσημο δείπνο στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και μια ξενάγηση στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ, που αποτελεί τον τόπο στέψης των Άγγλων βασιλέων εδώ και 1.000 χρόνια.

Πέρα από τις επισημότητες, ωστόσο, ο 45ος, υπερήφανα απρόβλεπτος, Αμερικανός πρόεδρος θα έχει στις αποσκευές του και αιτήματα: θα δείξει τη στήριξή του σε έναν διάδοχο της Μέι που είναι πιο ριζοσπαστικός υποστηρικτής του Brexit και θα ζητήσει από τη Βρετανία μια αυστηρότερη στάση σε ό,τι αφορά την Κίνα και τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei.

Χθες, ο Τραμπ χαρακτήρισε τους πλέον εξέχοντες υποστηρικτές του Brexit -τον Μπόρις Τζόνσον και τον Νάιτζελ Φάρατζ- φίλους του. «Ο Νάιτζελ Φάρατζ είναι φίλος μου. Ο Μπόρις είναι φίλος μου» δήλωσε ο 72χρονος Τραμπ. «Νομίζω ότι είναι μεγάλες δυνάμεις εκεί – Νομίζω ότι κάνουν καλή δουλειά», αναφέρει το ΑΜΠΕ.

«Μου αρέσουν» δήλωσε ο Τραμπ. «Εννοώ ότι είναι φίλοι μου, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να τους στηρίξω. Ίσως να μην είναι δουλειά μου να στηρίζω κόσμο, αλλά τρέφω μεγάλο σεβασμό για αυτούς τους δύο άνδρες».

Μια συνάντηση είτε με τον Τζόνσον, που θεωρείται το φαβορί για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, είτε με τον Φάρατζ θα θεωρηθεί περιφρόνηση προς τη Μέι, η οποία αποχωρεί καθώς δεν κατάφερε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για το Brexit που να μπορέσει να επικυρώσει το κοινοβούλιο.

Βρετανοί αξιωματούχοι εκφράζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις ανησυχίες ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να ταπεινώσει τη Μέι, η οποία προσπάθησε επί ματαίω να ενώσει τους κυβερνώντες Συντηρητικούς για να στηρίξουν μια συμφωνία και ξέσπασε σε δάκρυα όταν ανακοίνωσε το τέλος της πρωθυπουργίας της στη Ντάουνινγκ Στριτ πριν από μία εβδομάδα.

Brexit

Κατά την τελευταία του επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέρυσι τον Ιούλιο, ο Τραμπ προκάλεσε σοκ στο πολιτικό κατεστημένο της Βρετανίας επικρίνοντας τη διαπραγμάτευση της Μέι για το Brexit λέγοντας ότι είναι πολύ αδύναμη και επαινώντας τον Τζόνσον, λέγοντας ότι είναι ένας «εξαιρετικός» εν δυνάμει πρωθυπουργός.

Ο σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να βρεθούν «στο μέσον» του Brexit ή σε μια συζήτηση για τις πολιτικές της επόμενης κυβέρνησης. «Οι ΗΠΑ παραμένουν ο στενότερος σύμμαχος της Βρετανίας στον κόσμο και ο πρόεδρος είναι έτοιμος να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί», δήλωσε ο Μπόλτον σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο. Ο Μπόλτον απέρριψε τις ανησυχίες για το Brexit: «Ξέρετε, η Αμερική κήρυξε κάποτε την ανεξαρτησία της – τα καταφέραμε μια χαρά», δήλωσε.

Σε συνάντησή του με την Μέι, ο Τραμπ θα προειδοποιήσει τη Βρετανία ότι η συνεργασία σε θέματα ασφάλειας μπορεί να πληγεί, εάν το Λονδίνο επιτρέψει στην κινεζική Huawei να έχει ρόλο στην ανάπτυξη του δικτύου 5G.

Μπαλόνι

Ένα τεράστιο μπαλόνι που αναπαριστά τον Ντόναλντ Τραμπ σαν ένα μωρό με πάνα θα βρίσκεται στον ουρανό έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενώ οι διαδηλωτές σχεδιάζουν «πανηγύρι αντίστασης» στο κεντρικό Λονδίνο, σε μια επανάληψη των διαδηλώσεων της περασμένης χρονιάς.

«Το μπαλόνι θα βρεθεί και πάλι στον ουρανό όταν ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε αυτά τα εδάφη», δήλωσε στο Reuters ο Ματ Μπόνερ, ο σχεδιαστής του μπαλονιού, ο οποίος αυτοαποκαλείται «νταντά του Τραμπ». «Στόχος είναι να χλευάσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ, να του δώσουμε μια γεύση της δικής του στάσης».

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης, η Δευτέρα, θα καταλήξει σε ένα επίσημο δείπνο στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ – με επίσημο βραδινό ένδυμα για όλους τους συνδαιτυμόνες.

Η βασίλισσα Ελισσάβετ και ο Ντόναλντ Τραμπ θα εκφωνήσουν λόγους.

Η δεύτερη ημέρα θα επικεντρωθεί στην πολιτική και θα περιλάβει πρωινό με υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, συνομιλίες με την Μέι στο πρωθυπουργικό γραφείο, συνέντευξη Τύπου και δείπνο στην κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή. Την Τετάρτη, ο Τραμπ μαζί με τη βασίλισσα και βετεράνους του πολέμου θα παρακολουθήσουν εκδηλώσεις για την 75η επέτειο από την Απόβαση στη Νορμανδία, γνωστή ως D-Day, στην πόλη Πόρτσμουθ της νότιας Αγγλίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί επίσης την Ιρλανδία. Την Πέμπτη, θα παρακολουθήσει την επίσημη τελετή για την επέτειο της D-Day στη Γαλλία.