Αυξανόμενος αριθμός μουσουλμάνων που ζουν στη Δανία δηλώνει ότι έχει αντιμετωπίσει λεκτική βία, αποκλεισμό και εγκλήματα μίσους αφότου τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας άρχισαν να υιοθετούν αντιμεταναστευτικές πολιτικές, οι οποίες μέχρι πρότινος περιορίζονταν στην άκρα δεξιά.

Τόσο το κυβερνών κεντροδεξιό Φιλελεύθερο Κόμμα και όσο και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν ότι χρειάζεται αυστηρή στάση απέναντι στη μετανάστευση προκειμένου να προστατευθεί το κοινωνικό κράτος της Δανίας και να ενσωματωθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ζουν ήδη στη χώρα.

Όμως η 26χονη Μανίλα Γαφούρι, που έφτασε στη Δανία από το Αφγανιστάν το 2001 ως πρόσφυγας, φοβάται ότι η αντιμουσουλμανική στάση ενδέχεται να σκληρύνει ακόμη περισσότερο καθώς οξύνεται η αντιπαράθεση για τη μετανάστευση ενόψει και των εκλογών της 5ης Ιουνίου.

«Το 2015 σκέφτηκα: “Τι συμβαίνει;” και πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια», δήλωσε.

Η Γαφούρι, στην οποία έχουν πει επανειλημμένα να «πάει πίσω στη χώρα της», πρόσθεσε ότι την έχουν διώξει από ένα σούπερ μάρκετ την ώρα που ψώνιζε με την οικογένειά της, ενώ όταν εργαζόταν σε αρτοποιείο ένας άνδρας πελάτης αρνήθηκε να εξυπηρετηθεί από εκείνη.

Το ποσοστό των μεταναστών από μη δυτικές χώρες και οι απόγονοι τους που έχουν αντιμετωπίσει διακρίσεις εξαιτίας της καταγωγής τους έφτασε το 48% πέρυσι από 43% το 2017, σύμφωνα με το Εθνικό Βαρόμετρο Ενσωμάτωσης.

«Αν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι και διατεθειμένοι να είναι μέρος της δανέζικης κοινωνίας και θέλουν να συνεισφέρουν σε αυτή, τότε τους καλούμε να γίνουν μέρος μίας από τις πιο καλά οργανωμένες κοινωνίες στον κόσμο», δήλωσε ο Μαντς Φούλερ εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης του Φιλελεύθερου Κόμματος.

«Όμως θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συζητάμε ανοικτά αν υπάρχουν προβλήματα με κάποιες ομάδες ανθρώπων», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό μεταναστριών από τη Μέση Ανατολή που δεν έχουν βρει εργασία στη Δανία.

Ωστόσο δεν είδε κάποια σύνδεση μεταξύ των ρατσιστικών επεισοδίων και τον τόνο της συζήτησης για το μεταναστευτικό.

Ο αριθμός των εγκλημάτων μίσους που έχουν ως κίνητρο την εθνικότητα ή τη θρησκεία τα οποία έχει καταγράψει η δανέζικη αστυνομία αυξήθηκε σε 365 το 2017 από 228 τον προηγούμενο χρόνο. Ο πραγματικός αριθμός πάντως ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος καθώς δεν καταγγέλλονται όλα τα περιστατικά.

Στη Δανία ζουν 320.000 μουσουλμάνοι που αποτελούν το 5,5% του πληθυσμού

Το Δανέζικο Ινστιτούτου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προέτρεψε τους πολιτικούς να καταρτίσουν σχέδια για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων και των εγκλημάτων μίσους, κυρίως εναντίον των μουσουλμάνων και των Εβραίων.

Στη Δανία ζουν 320.000 μουσουλμάνοι που αποτελούν το 5,5% του πληθυσμού, ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δανών και των Αμερικανών.

Εξάλλου επικρίσεις δέχθηκε η υπουργός Μετανάστευσης Ίνγκερ Στόγμπεργκ επειδή γιόρτασε το 50ο νομοσχέδιο που αυστηροποιεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη μετανάστευση με μια μεγάλη τούρτα.

Νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση της Δανίας υιοθέτησε νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στην απέλαση περισσότερων μεταναστών, μία ακόμη κίνηση για να αποθαρρυνθούν οι μη Δυτικοί μετανάστες.

Το νομοσχέδιο πέρασε με τη στήριξη του αντιμεταναστευτικού Κόμματος του Δανέζικου Λαού, βασικού συμμάχου της κυβέρνησης μειοψηφίας, και των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της Δανίας, το οποίο διατηρούσε μέχρι πρότινος μια πιο ήπια στάση απέναντι στο μεταναστευτικό.

Βάσει αυτού όλες οι άδειες παραμονής των μεταναστών θα είναι προσωρινές, θα υπάρχει όριο στον αριθμό των οικογενειών που επανενώνονται και θα μειωθούν τα επιδόματα των μεταναστών.

Το νομοσχέδιο έχει επικρίνει το Δανέζικο Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Εμπορικές ενώσεις και οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει εξάλλου ότι η αυστηρότερη μεταναστευτική νομοθεσία θα επιδεινώσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού και θα περιορίσει την ανάπτυξη.

Ο Φούλερ τόνισε από την πλευρά του ότι τα μειωμένα επιδόματα θα ωθήσουν τους ανθρώπους να εργαστούν περισσότερο.

Περίπου το 43% των μεταναστών που ζούσαν επί περισσότερα από 3 χρόνια στη Δανία εργάζονταν στο τέλος του 2018, αύξηση από το 20% στο τέλος του 2015. Ωστόσο μόνο το 19% των γυναικών είχε εργασία σε σύγκριση με το 57% των ανδρών.

Αν και έχει μειωθεί το ποσοστό ανεργίας, η ενσωμάτωση των μεταναστών δεν ακολουθεί τους ίδιους ρυθμούς.

Με τα παραδοσιακά κόμματα να σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στους μετανάστες, το λαϊκιστικό Κόμμα του Δανέζικου Λαού έχει χάσει μέρος της γοητείας του και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πιθανό στις εκλογές να χάσει σχεδόν τους μισούς του ψηφοφόρους.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι μετακινούνται προς τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το Κόμμα του Δανέζικου Λαού αντιμετωπίζει επίσης και ανταγωνισμό από ακροδεξιά κόμματα, όπως η Νέα Δεξιά και η Σκληρή Γραμμή, με το δεύτερο να είναι ένα κόμμα που θέλει να απαγορευθεί το ισλάμ και να απελαθούν οι μουσουλμάνοι.

Αν και το Κόμμα του Δανέζικου Λαού χάνει ψηφοφόρους με γοργούς ρυθμούς, η επίδρασή του στην πολιτική της χώρας είναι αδιαμφισβήτητη.

«Έχουν αλλάξει εντελώς τη συζήτηση και την πολιτική στη Δανία τα τελευταία 20 χρόνια», σύμφωνα με τον Ρούνε Στούμπαγκερ, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Όρχους της Δανίας.