Ανακοινώνεται σήμερα η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου θα αναλάβει επίσημα από αύριο το απόγευμα τα ηνία του κράτους για την επόμενη πενταετία με τη νενομισμένη, σύμφωνα με το Σύνταγμα, διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής,ανακοινώνοντας επίσης στη Βουλή τις προγραμματικές του θέσεις. Σύμφωνα με το πολιτειακό σύστημα της Κύπρου, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, τους οποίους ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε από προχθές, πληροφορίες αναφέρουν ότι στον ΔΗΣΥ καταλήγουν τα υπουργεία: Εσωτερικών, Συγκοινωνιών και Έργων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών. Από τον ΔΗΣΥ θα είναι και το στέλεχος που θα επιφορτιστεί τα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος θα αναλάβει το υπουργείο Συγκοινωνιών, οι βουλευτές Χάρης Γεωργιάδης και Ιωνάς Νικολάου τα υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης, αντίστοιχα.

Για το υπουργείο Εσωτερικών προορίζεται ο πρόεδρος του δημοσιογραφικού συγκροτήματος «ALFAMEDIA» και πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ και υπουργός του Γλ. Κληρίδη, Σωκράτης Χάσικος. Τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου θα αναλάβει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην ίδια θέση για ένα διάστημα επί προεδρίας Κληρίδη και παραιτήθηκε οικοιοθελώς για λόγους αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής της Κύπρου.

Ο Ν. Αναστασιάδης αναμένει τις τελικές απαντήσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ για τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Παιδείας, Αμυνας, Υγείας και Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ο γ.γ. του κόμματος Κυριάκος Κενεβέζος ενδέχεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας, αν και αρχικά το όνομα που συζητείτο για το συγκεκριμένο υπουργείο ήταν του Βασίλη Πάλμα, ο οποίος φαίνεται να καταλήγει στο υπουργείο Αμυνας. Για το ίδιο υπουργείο συζητείται και το όνομα του Φώτη Φωτίου. Για το υπουργείο Υγείας, ο Μάριος Καρογιάν πρότεινε τον γιατρό Μάριο Φυλακτού και για το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας τον διευθυντή Ανατολικής Μεσογείου της Microsoft και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), Γιώργο Λακκοτρύπη.

Στο ΕΥΡΩΚΟ καταλήγει το υπουργείο Γεωργίας, για το οποίο υπάρχουν δύο υποψήφιοι: οι Μιχάλης Γιωργάλλας και Νίκος Κουγιάλλης.

Με βάση τις πληροφορίες για το νέο κυβερνητικό σχήμα, σχολιάζεται αρνητικά το γεγονός ότι δεν υπάρχει γυναικεία εκπροσώπηση και παρουσία τεχνοκρατών. Η φίλα προσκείμενη κατά την προεκλογική εκστρατεία στον Ν. Αναστασιάδη εφημερίδα «Πολίτης» επισημαίνει σήμερα για το νέο υπουργικό: «Πέντε υπουργοί από τα παλιά και επτά καινούργιοι στο νέο σχήμα».