O Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλία όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των exit poll της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης RAI, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Οι κάλπες έκλεισαν και η κεντροαριστερή συμμαχία γύρω από το Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι έχει, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, προβάδισμα της τάξης των έξι έως οκτώ ποσοστιαίων μονάδων.

Αναλυτικότερα, το exit poll της RAI δίνει στη Γερουσία:

Ποσοστό 36%-38% στο Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Ποσοστό 30%-32% στο κόμμα Λαός της Ελευθερίας με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ποσοστό 17% έως 19% για το Κίνημα Πέντε Αστέρων με επικεφαλής τον Μπέπε Γκρίλο.

Ποσοστό 7%-9% στην Επιλογή Πολιτών με επικεφαλής τον Μάριο Μόντι.

Επιπλέον, στο exit poll της RAI, ο Μπερσάνι συγκεντρώνει το 35%-37% των εδρών στη βουλή ενώ ο Μπερλουσκόνι το 29%-31%. Στο 19%-21% βρίσκεται το Κίνημα 5 Αστέρων του Γκρίλο και στο 8%-10 % ο Μόντι.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η κεντροαριστερά επιτυγχάνει και την πολυπόθητη πλειοψηφία στη Γερουσία με 163 έδρες (5 περισσότερες από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 158 εδρών).

Σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού δικτύου SKY TG-24, η κεντροαριστερή συμμαχία του Μπερσάνι συγκεντρώνει το 35,5% των εδρών στο κοινοβούλιο ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξασφαλίζει το 29% των ψήφων.

Το κίνημα διαμαρτυρίας του κωμικού Μπέπε Γκρίλο φέρεται να λαμβάνει 19% ενώ η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι κάτω του 10% (9,5%).