Επειτα από τα τέσσερα χρόνια της πρώτης θητείας και μόλις μερικές εβδομάδες από την έναρξη της δεύτερης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στον Λευκό Οίκο. Ξεκινώντας από τον πιο κλειστό κύκλο του Προέδρου.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, έφυγαν από τις θέσεις τους οι τρεις επικεφαλής του προσωπικού του – ο Ραμ Εμάνουελ, σήμερα δήμαρχος του Σικάγου, ο Ουίλιαμ Ντέιλι, δικηγόρος και υπουργός Εμπορίου κατά την προεδρία του Μπιλ Κλίντον, που προτίμησε να ιδιωτεύσει, και ο Τζακ Λιου που διορίστηκε υπουργός Οικονομικών. Και έπειτα, ο σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, ο οποίος αποχώρησε εξαιτίας προστριβών με τους υπόλοιπους συμβούλους, ο εκπρόσωπος Τύπου Ρόμπερτ Γκιμπς που παραιτήθηκε λόγω υπερβολικού άγχους, η υπεύθυνη κοινωνικών εκδηλώσεων Ντεζιρέ Ρότζερς η οποία απομακρύνθηκε από τη θέση της για παράβλεψη καθήκοντος, ο διευθυντής προϋπολογισμού Πίτερ Ορζαγκ που προτίμησε επίσης να ιδιωτεύσει.

Η Βάλερι Τζάρετ όμως είναι ακόμα εκεί. Ισχυρή, πιστή, διακριτική, αποφασισμένη να προστατέψει τον Πρόεδρό της. Η Τζάρετ είναι η ανώτερη σύμβουλος που γνωρίζει καλύτερα από τον οποιονδήποτε τις διαδικασίες λήψης των προεδρικών αποφάσεων, με μοναδική εξαίρεση ίσως τον φάκελο που αφορά ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

 Ισως, γιατί μόλις πριν από μερικούς μήνες οι ακραίοι Ρεπουμπλικανοί – πρώτα η ραδιοφωνική φωνή του συντηρητισμού Γκλεν Μπεκ και έπειτα μια σειρά από αναλυτές της Fox TV – κατηγόρησαν την Τζάρετ ότι ήταν παρούσα σε ανεπίσημες και προφανώς απόρρητες συνομιλίες με αξιωματούχους του Αχμαντινετζάντ για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται όμως για μια είδηση μη επιβεβαιωμένη, η οποία βασίζεται σε δύο δεδομένα: η Τζάρετ μιλάει φαρσί και γεννήθηκε πριν από 56 χρόνια στο Σιράζ του Ιράν.

Οι εχθροί του Ομπάμα γνωρίζουν καλά ότι η σχέση μεταξύ του προεδρικού ζεύγους και της Βάλερι Τζάρετ δεν περιορίζεται στην πολιτική. Για τους Ομπάμα, η Τζάρετ πέρα από σύμβουλος είναι και φίλη και προστάτιδα.

Εφερε σε επαφή τον Πρόεδρο με τα κατάλληλα πρόσωπα ώστε να ανέλθει πολιτικά, έδωσε στη Μισέλ την πρώτη της δουλειά πριν από 25 χρόνια, γνώρισε τους Ομπάμα στο «σημαίνον» Σικάγο, ξεκινώντας από τις μεγάλες αφροαμερικανικές οικογένειες της πόλης, μέλη των οποίων κατείχαν επιτελικές θέσεις, τόσο στην πολιτική και στην αγορά όσο και στα πανεπιστήμια.

Δίχως τη Βάλερι Τζάρετ, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα είχε καταφέρει να βρει τους πολλούς «χρηματοδότες» που συνέβαλαν στη χάραξη του δρόμου προς τον Λευκό Οίκο.

Οι τρεις τους συναντήθηκαν πρώτη φορά το 1991, κατά τη διάρκεια ενός δείπνου στο οποίο μοιράστηκαν τις πολιτικές φιλοδοξίες τους. Εκτοτε, είναι στην κυριολεξία αχώριστοι, με την Τζάρετ να διατηρεί ακόμα τον ρόλο του μέντορά τους.

Η σχέση της μαζί τους είναι τόσο ισχυρή που περιπλέκει τις σχέσεις της με τους υπόλοιπους συμβούλους του Ομπάμα, με τους οποίους έχει συγκρουστεί πολλάκις. Από το 2008 κατείχε – και θα συνεχίσει να κατέχει μέχρι το 2016 – μια θέση-κλειδί δίπλα στον Ομπάμα.

Επίσημα, η Τζάρετ είναι υπεύθυνη για τις σχέσεις του Λευκού Οίκου με την αφροαμερικανική κοινότητα, με την τοπική αυτοδιοίκηση (κυβερνήτες και δημάρχους) και με τους μεγάλους χρηματοδότες. Πρακτικά, είναι ο μοναδικός άνθρωπος από το προσωπικό του Προέδρου που μπορεί να περάσει την πόρτα που χωρίζει τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου από τα προεδρικά διαμερίσματα.