Δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε σήμερα σε 53 φορές ισόβια τον βασικό κατηγορούμενο μιας διπλής επίθεσης, με παγιδευμένο αυτοκίνητο το 2013, από την οποία σκοτώθηκαν 52 άνθρωποι.

Ο Γιουσούφ Ναζίκ καταδικάστηκε για τον φόνο 52 ανθρώπων «με τρομοκρατικό σκοπό» και προκειμένου «να πληγεί η ακεραιότητα του κράτους», όπως μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο DHA και σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η διπλή επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πόλη Ρεϊχανλί, στη νότια Τουρκία, είχε σοκάρει την κοινή γνώμη της χώρας, η οποία εκείνη την εποχή είχε συγκλονιστεί και από άλλες αιματηρές επιθέσεις και έφερε στο φως τους κινδύνους που ενείχε η εμπλοκή της Άγκυρας στον πόλεμο στη Συρία στο πλευρό των ανταρτών.

Τότε, η τουρκική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει για την επίθεση μια μικρή, τουρκική ακροαριστερή οργάνωση η οποία φερόταν να συνδέεται με τις συριακές υπηρεσίες Πληροφοριών, μια κατηγορία την οποία είχε απορρίψει η Δαμασκός. Ωστόσο, ο Ναζίκ «ομολόγησε» στη διάρκεια της ανάκρισής του ότι την εντολή για την επίθεση στην Ρεϊχανλί είχαν δώσει οι Συριακές Υπηρεσίες Πληροφοριών, όπως μετέδωσε το Anadolu.

Ο Ναζίκ συνελήφθη στα μέσα Σεπτεμβρίου στη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου επιχείρησης των Τουρκικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (MIT) στη Λαττάκεια της βορειοδυτικής Συρίας, προπύργιο του Μπασάρ αλ Άσαντ.