Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση Μέρκελ αντιμετωπίζει προβλήματα, επειδή ένας μέλος της κατηγορείται για λογοκλοπή.

Το Πανεπιστήμιο Χάινριχ Χάινε του Ντύσελντορφ αποφάσισε να αφαιρέσει από την υπουργό Παιδείας της Γερμανίας, Ανέτε Σαβάν, το διδακτορικό της, κρίνοντας πως είχε βασίσει σε λογοκλοπή «εκτεταμένο μέρος» της διατριβής της.

Η Σαβάν, από την πλευρά της, δήλωσε ότι προτίθεται να στραφεί δικαστικά κατά της απόφασης, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί την παραίτησή της, ή την απομάκρυνσή της από την καγκελάριο, υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση της αφού, μάλιστα, έχει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Η υπουργός βρισκόταν εδώ και αρκετούς μήνες στο επίκεντρο κατηγοριών για τον διδακτορικό της τίτλο στη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Ντύσελντορφ, επιτροπή του οποίου είχε ανοίξει στα μέσα του Ιανουαρίου επίσημη έρευνα.

Η έρευνα, είχε τονίσει τότε η επιτροπή, θα ήταν «ανοικτού αποτελέσματος» και θα γινόταν χωρίς να «ληφθεί υπ’ όψιν η θέση του προσώπου».

Όπως ανακοίνωσε τελικά χθες το βράδυ ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μπρούνο Μπλέκμαν, η 15μελής επιτροπή έκρινε, με ισχυρή πλειοψηφία, ότι η Σαβάν «σκόπιμα και συστηματικά» διέπραξε λογοκλοπή «σημαντικής ουσίας και έκτασης» στη διατριβή της.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν άμεση, με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους να απαιτούν από τη Σαβάν να παραιτηθεί ή από την καγκελάριο Μέρκελ να προχωρήσει στην απομάκρυνσή της.

Οι «πονοκέφαλοι» της Μέρκελ με τα διδακτορικά των υπουργών της δεν αποτελούν νέο φαινόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας και πολλά υποσχόμενος «αστέρας» της βαυαρικής πολιτικής σκηνής, ο βαρόνος Καρλ-Τέοντορ Τσου Γκούτενμπερκ, είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί, όταν αποδείχθηκε λογοκλοπή στο δικό του διδακτορικό.