«Θετικές ενδείξεις» βλέπει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια έναρξης συνομιλιών για τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση,.

Σε συνάντηση που είχε χθες στο Βερολίνο με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν η κ. Μέρκελ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά εύχομαι να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις».

«Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα διότι έθεσε και εκείνος αυτό το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για το Εμπόριο, ο Κάρελ ντε Χουχτ, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον την 5η Φεβρουαρίου για να βάλει τις τελευταίες πινελιές σε μια κοινή έκθεση των δύο μερών που αποτελούν τη σαφέστερη ένδειξη ως σήμερα ότι ΗΠΑ και ΕΕ είναι έτοιμες να αρχίσουν τις συνομιλίες.

Μια τέτοια συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, με πληθυσμό 800 εκατομμυρίων, θα σήμαινε διατλαντικές εμπορικές συναλλαγών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και θα επέτρεπε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ να καθορίσουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου πριν το πράξουν η Κίνα ή η Ινδία.