Σε ισχύ η διασυνοριακή συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας

Η πρώτη συμφωνία επιχειρησιακής συνεργασίας με μια γειτονική χώρα εκτός Ε.Ε.


ΚΟΣΜΟΣ
23:33
30/04/2019
Σε ισχύ η διασυνοριακή συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αλβανίας
2
loading

Η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και της Αλβανίας τίθεται από αύριο σε ισχύ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία επιχειρησιακής συνεργασίας με μια γειτονική χώρα εκτός Ε.Ε., καθώς και η πρώτη τέτοια συμφωνία με έναν εταίρο της Ένωσης από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή υπηρεσία για την προστασία των συνόρων να διεξάγει κοινές επιχειρήσεις και να αποστέλλει ομάδες στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ιδίως σε περίπτωση ξαφνικών μεταβολών των μεταναστευτικών ρευμάτων και διασυνοριακής εγκληματικότητας. Οι πρώτες ευρωπαϊκές ομάδες αναμένεται να εγκατασταθούν στα ελληνοαλβανικά σύνορα στα τέλη Μαΐου.

«Η συμφωνία με την Αλβανία -η πρώτη αυτού του είδους με μια τρίτη χώρα- αποτελεί ορόσημο στην εξωτερική συνεργασία της Ε.Ε. για τη διαχείριση των συνόρων. Η Αλβανία έχει επιδείξει μεγάλη δέσμευση όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Βάσει της Επιτροπής, παρόμοιες συμφωνίες ολοκληρώνονται σύντομα και με τα Σκόπια, τη Σερβία, τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να διευρύνουν την εντολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, στις χώρες εταίρους πέρα από την άμεση γειτονία της Ε.Ε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar ΕΕΝΑΤΟΗΠΑ

  Η πρώτη συμφωνία επιχειρησιακής συνεργασίας με μια γειτονική χώρα εκτός Ε.Ε.

  Με αποφαση της Ε.Ε. ΝΑΤΟ.ΗΠΑ γινονται όλα αλλά
  μόλις μπουν στην εταιρια ΝΑΤΟ Ε.Ε. τοτε θα δουνε με τι χασισοεμπορους
  εχουν να κανουν == πισω εχει η αχλαδα την ουρα == οπως λενε

 2. avatar Αφραγκος

  Ας στείλουν πίσω στην Αλβανία μισό εκατομμύριο Αλβανούς από την Ελλάδα και μετά ας ελέγξουν τα σύνορα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει