Οι οδηγοί βυτιοφόρων στην Πορτογαλία, που απεργούσαν από τη Δευτέρα, έληξαν σήμερα την κινητοποίησή τους αφού συμφώνησαν να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα αιτήματά τους για καλύτερους μισθολογικούς όρους και συνθήκες εργασίας, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υποδομών της χώρας Πέδρο Νούνο Σάντος.

Ο Σάντος ανακοίνωσε τη λήξη της απεργίας έπειτα από τρεις ημέρες κινητοποιήσεων που υποχρέωσαν την κυβέρνηση να κηρύξει την χώρα σε ενεργειακή κρίση, τους αυτοκινητιστές να σχηματίζουν ουρές επί ώρες μπροστά από τα πρατήρια καυσίμων και τα αποθέματα καυσίμων των αεροδρομίων να πέφτουν σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Σάντος είπε ότι η συμφωνία για τη λήξη της απεργίας και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συνήφθη έπειτα από συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση, την ένωση εργοδοτών και το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους απεργούς οδηγούς.

Η συνάντηση μάλιστα διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Χθες, πολύ λίγα πρατήρια καυσίμων λειτουργούσαν και οι ουρές αναμονής έφταναν και το ένα χιλιόμετρο έξω από κάποια πρατήρια.

Την απεργία κήρυξε τη Δευτέρα το Εθνικό Συνδικάτο Μεταφορών Επικίνδυνων Υλών (SNMMP) και προκάλεσε αναστάτωση στην Πορτογαλία ενόψει μάλιστα και των αργιών του Πάσχα.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση αποφάσισε την Τρίτη να επιστρατεύσει τους οδηγούς προκειμένου να διασφαλίσει τον ανεφοδιασμό των αεροδρομίων, των λιμανιών, των ασθενοφόρων, των μέσων μαζικής μεταφοράς και του 40% των πρατηρίων στις περιοχές της Λισαβόνας και του Πόρτο.

Το SNMMP, το οποίο συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2018 και εκπροσωπεί περίπου 700 οδηγούς σε σύνολο περίπου 1.000, είχε κηρύξει την Δευτέρα απεργία διαρκείας με αίτημα την αύξηση των μισθών και την αναγνώριση ιδιαίτερου καθεστώτος για τους οδηγούς εξαιτίας των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται.