Στο 1,9% έναντι 1,7% που είχε αρχικά προβλέψει, θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης του βουλγαρικού ΑΕΠ το 2013, όπως επισημαίνει, στην τελευταία της έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), η οποία παρατηρεί ότι σε γενικές γραμμές, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσιάζουν θετικές επιδόσεις και προοπτικές.

Η ΕΤΑΑ δίνει εύσημα στη βουλγαρική κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αναμένει ότι το 2013 ο ρυθμός ανάπτυξης της βουλγαρικής οικονομίας θα κινηθεί σε επίπεδα που κυμαίνονται από 1% έως 2%.

Σύμφωνα με την ΕΤΑΑ, στις οικονομίες οκτώ χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συνδέονται με εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με τις χώρες της ευρωζώνης, ο ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών θα διαμορφωθεί περίπου στο 1,5%.

Στην Κροατία, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2013 θα διαμορφωθεί στο 0,8%, καθώς η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση και η προοπτική ανάκαμψης το 2013 παραμένει μικρή.

Η κροατική οικονομία επιβαρύνεται από τα μακροχρόνια προβλήματα μη ανταγωνιστικών βιομηχανιών, την «ακαμψία» της αγοράς εργασίας και ένα μεγάλο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα, παρατηρεί η ΕΤΑΑ. Ωστόσο – προσθέτει – η Κροατία μπορεί να αποκτήσει μια αναπτυξιακή ώθηση από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2013.

Για τη Σλοβενία, η ΕΤΑΑ προβλέπει συρρίκνωση κατά 2% της οικονομίας το 2013 και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως το επενδυτικό κλίμα δεν είναι ευνοϊκό, οι επενδύσεις δεν ενθαρρύνονται και η εξωτερική ζήτηση παραμένει αδύναμη.

Για τη Σερβία, η ΕΤΑΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης το 2013 στα επίπεδα του 2,1%.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΤΑΑ, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα καταγράψουν, φέτος, η Αλβανία (+2%), η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (+0,6%), η ΠΓΔΜ (+1,8%), το Κόσοβο (+3%) και το Μαυροβούνιο (+0,8%).